VISSTE IKKE: Djibril Bashir (t.h.) i Syria sammen med Bastian Vasquez (t.v.), Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013, og en ukjent mann fra Syria. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
VISSTE IKKE: Djibril Bashir (t.h.) i Syria sammen med Bastian Vasquez (t.v.), Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013, og en ukjent mann fra Syria. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Hevder terrortiltalt ikke kunne vite at han brøt loven

OSLO TINGRETT (TV 2): Forsvareren ber om full frifinnelse for Djibril Bashir fordi han ikke kan ha visst at han brøt terrorparagrafen mens han var medlem av terrororganisasjonen IS. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var god stemning og vennlige håndtrykk på forsvarerbenken før retten ble satt onsdag morgen, i det som er tingrettens første behandling av straffelovens paragraf 147d, også kjent som terrorparagrafen.

Onsdag var det dags for forsvarernes prosedyrer: Forsvarstalen for hvorfor to av de tre tiltalte ikke kan dømmes for å ha deltatt i en terrororganisasjon, og hvorfor sistemann ikke kan dømmes for støtte til en terrororganisasjon eller brudd på våpenloven.

Påstand om fem års fengsel

Førstestatsadvokat Jan Glent la tirsdag ned påstand om fem års fengsel for Djibril Bashir (30) og Valon Avdyli (28), i tillegg til tre måneder ekstra for sistnevnte.

Hans bror, Visar Avdyli, ble det lagt ned påstand om ett år og tre måneder fengsel.

Les Kadafi Zamans blogg: Kan fem års fengsel skremme jihadister fra å reise til Syria?

Ble ulovlig etter at han dro

Bashirs forsvarer, Fredrik Schøne Brodwall, startet sin prosedyre med å vise til begrepet rettsvillfarelse, og at det 30-åringen står tiltalt for ble ulovlig etter at han dro til Syria for å drive hjelpearbeid.

Han ble medlem av det som nå er kjent som IS, som på det tidspunktet ikke var stemplet som en terrororganisasjon, mens han var i det krigsherjede landet.

– Det er altså en person som befinner seg i en lovlig organisasjon, og så blir det ulovlig å være medlem av organisasjonen. Og som det kan være tilnærmet umulig å komme seg ut av.

Statsadvokat Fredrik Ranke mener derimot at de to burde ha sjekket opp i lovverket da de meldte seg inn i en al-Qaida-gruppering, slik IS var på det tidspunktet. 

Han påpeker dessuten at siste frifinnende kjennelse i Høyesterett ved rettsvillfarelse skjedde i 1996, og bruker dette som en illustrasjon på hvor sjelden dette er.

– Visste han eller ikke?

30-åringen har tidligere forklart at han ikke fikk vite at IS var på FNs terrorliste før han kom hjem fra Syria i 2014.

– Det er det eneste saker handler om for Bashir. Visste han om 147d eller visste han ikke om den?

Forsvareren viste gjentatte ganger til at Bashir befant seg i et krigsherjet land da han sverget troskap til IS. 

– Og dere kan tenke at det er forkastelig. Men det var ikke ulovlig, da han dro.

– Det foreligger så mange særegne omstendigheter i saken hans, at han skal frifinnes, sa Brodwall avslutningsvis.

– Forbeholdt mer alvorlige tilfeller

Bashirs andre forsvarer, Petar Sekulic, ba subsidiært om at han skulle dømmes langt mildere enn det påtalemyndigheten mener, dersom retten skulle finne Bashir skyldig for brudd på terrorparagrafen.

– Det påtalemyndigheten har lagt ned påstand om, bør forbeholdes langt mer alvorlige tilfeller, sa Sekulic.

GRUPPEBILDE: Valon Avdyli (t.v) sammen med Djibril Bashir, en avdød syrer og nordmannen Jospeh Benkhriss som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets Sikkerhetstjeneste
GRUPPEBILDE: Valon Avdyli (t.v) sammen med Djibril Bashir, en avdød syrer og nordmannen Jospeh Benkhriss som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets Sikkerhetstjeneste

Forsvarerne mener derfor at Bashir ikke kan dømmes til fengsel i mer enn mellom åtte og 12 måneder, dersom retten skulle finne ham skyldig. Dette er tid han uansett allerede har sittet i varetekt, påpeker Sekulic. 

Det er en strafferamme på seks år for brudd på terrorparagrafen 147d.

Var aldri med i IS

Valon Avdylis forsvarer, Svein Holden, argumenterte i sin prosedyre at hans klient ikke har vært medlem av IS, men av opprørsgruppen Ahrar al-Sham, som ikke er listet som en terrorgruppe.

Forsvareren peker på at Ahrar al-Sham sto sterkt i områdene der Valon Avdyli har forklart at han var, og at de hadde folk fra andre land i sine rekker. I tillegg samarbeidet de med andre grupper, og drev blant annet med humanitært arbeid, slik 28-åringen har forklart at han gjorde.

Dermed kan han også, ifølge Holden, ha møtt på personer som er knyttet til IS under dette samarbeidet.

Bildebevis brukt mot aktoratet

Han viste også til et bilde av en død mann fra Syria som har et merke fra Ahrar al-Sham på uniformen. Avdyli er tidligere avbildet sammen med denne mannen.

– Dette er et av de viktigste punktene som støtter Avdylis forklaring om at han var medlem av Ahrar al-Sham.

Holden påpekte at det blir opp til retten å se om de med bevisene som er fremlagt kan dømme Avdyli for å ha vært medlem av terrororganisasjonen IS.

– Jeg mener det er umulig å gjøre med de bevisene som er fremlagt.

Ga opp da broren døde

Holden tok også opp at Valon Avdyli er tiltalt for å ha forsøkt å støtte en terrororganisasjon da han sammen med broren Visar planla å sende en pakke med diverse stridsutstyr til den nå avdøde broren Egzon Avdyli i Syria.

Han viste til at dette ble gitt opp da broren døde, og at det dermed ikke er nok til å dømme ham.

– Dermed har han straffritt trått tilbake, og må frifinnes for dette punktet.

Holden mener aktoratet har lagt seg på et altfor høyt nivå når det kommer til straff. Han støtter forsvarer Petar Sekulic, og sier at dersom retten mener hans klient likevel var medlem av IS, så har han sonet den straffen han eventuelt skulle få i varetekt.

– Stridsutstyr fra Dressmann?

Visar Avdylis forsvarer, Kjell Thorbjørn Dahl, påpekte i sin prosedyre at hans klient ikke har kjøpt stridsutstyr, men klær til broren Egzon. Derfor bør han frifinnes for forsøk på å støtte en terrororganisasjon.

– Det er blant annet kamuflasjefargede bukser fra Dressmann. Jeg vet ikke om Dressmann vil være enige i at det er stridsutstyr, sier Dahl.

25-åringen er tiltalt for å kjøpe stridsutstyr, men forklarte i retten at det var snakk om varme klær som superundertøy og hansker.

Forsvareren viser også til at de to stridsvestene som omtales i tiltalen ble kjøpt av broren Valon, og at det også var broren som pakket disse i esken som skulle sendes til Egzon.

– Det er ikke forbudt å sende klær til Syria. De kunne helt trygt ha sendt klær til Syria i eget navn, med mindre retten finner at det er støtte til IS, hevder Dahl.

Ber om frifinnelse for avsagd hagle

Han pekte også på at begge brødrene sier de ikke visste om Egzon var medlem av IS, men at retten må finne det ubestridt at han var det dersom de skal dømme Visar for å ha støttet en terrororganisasjon. 

Forsvarer Ingunn Camilla Tangen ber også om at Visar frifinnes for brudd på våpenlovgivningen, da han han ikke var klar over at bagen han hentet fra en annen person inneholdt en hagle, og at han kjørte rett til onkelen for å legge den i et våpenskap etter å ha oppdaget dette. 

Dom i saken er ventet i begynnelsen av mai.