RØDTOPP: Rødhårede har gjennom historien fått hard medfart. Men den som ler sist... Foto: Colourbox
RØDTOPP: Rødhårede har gjennom historien fått hard medfart. Men den som ler sist... Foto: Colourbox

DNA: På disse områdene er rødhårede genetisk overlegne

Forskere mener at rødtopper har tre genetiske fordeler. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Superstjerner som Emma Stone (26), Gillian Anderson (46) og Julianne Moore (54) burde sende et takkekort til et gen som heter MC1R.

RØDTOPP: Emma Stone er naturlig blond, men har valgt å farge håret rødt. Her er hun på årets Vanity Fair Oscar Party i Beverly Hills i februar.  Foto: Scanpix
RØDTOPP: Emma Stone er naturlig blond, men har valgt å farge håret rødt. Her er hun på årets Vanity Fair Oscar Party i Beverly Hills i februar.  Foto: Scanpix

Det skriver danske Illustreret Videnskap. 

MC1R er et reseptorgen som avgjør om man danner melanin, og som viser seg som brunfarge i huden. Rødhårede har en variant av genet, slik at de ikke kan produsere melanin.

Nettstedet skriver at en rekke undersøkelser viser at rødhårede blant annet er mer motstandsdyktige overfor sterk mat. 

De er også vanskeligere å bedøve, da de reagerer bedre enn gjennomsnittet på visse typer medisin. 

Smarte ledertyper

Kanskje mer interessant er det at MC1R er involvert i sentrale hjernefunksjoner sammen med undergruppene MC2R, MC3R og MC4R.

Trolig kan genet kobles rett til intelligensen. I undersøkelsen «Hair Colour Stereotyping and CEO Selection in the United Kingdom» kom det frem at rødhårede har hele fire ganger så høy sannsynlighet for å bli administrerende direktører enn andre innenfor samme demografi. 

Reagerer kraftigere på smerte

Genet har også en bakside, skriver Science Nordic. 

Undersøkelser foretatt av Alborg Universitet i Danmark viste i 2012 at rødtopper reagerer kraftigere på noen typer smerte.

I undersøkelsen kom det frem at rødhårede...:

  • Er mer sensitive overfor kulde
  • Er mindre mottakelig for anestesi
  • Har oftere tannverk og er reddere tannleger
  • Har større sjanse for å utvikle sklerose og endometriose enn gjennomsnittet

Flere studier viser at rødhårede oftere blir syke fordi de ofte unngår sol, og at mangel på D-vitamin svekker immunforsvaret. Det kan også skyldes at de absorberer vitaminet mindre effektivt enn andre. 

Tåler sviende smerter i huden bedre

Rødhårede er derimot mindre følsomme overfor sviende smerter i huden som er blitt framkalt ved hjelp av capsaicin, som er det aktive stoffet i chili, når det blir sprøytet inn under huden.

– Vår forskning viser at rødhårede er mindre følsomme overfor den typen smerte. Det gjør ikke like vondt på dem når man trykker tett på smerteområdet med en nylonsnor eller en pinne. Det er som om de er litt bedre beskyttet mot smerte, og det er veldig interessant, sier Lars Arendt-Nielsen, professor ved Center for Sanse-Motorisk Interaksjon på Aalborg universitet, til Videnskab.