DREPT: Andreas Nilstad ble drept av sin beste kamerat på Bislett i 2011. Gjerningsmannen blir ikke løslatt fra tvunget psykisk helsevern. Foto: TV 2
DREPT: Andreas Nilstad ble drept av sin beste kamerat på Bislett i 2011. Gjerningsmannen blir ikke løslatt fra tvunget psykisk helsevern. Foto: TV 2

Halloween-drapsmannen blir ikke løslatt

25-åringen som er dømt til tvunget psykisk helsevern for det såkalte Halloween-drapet, kan ikke løslates nå, har Drammen tingrett bestemt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var tirsdag forrige uke at behandlingen av spørsmålet om opphør av tvunget psykisk helsevern startet i Drammen tingrett. 

Fortsatt en fare

Gjerningsmannen i den såkalte Halloween-saken ble dømt til tvunget psykisk helsevern etter det drapet på Bislett i 2011. Legene ved Vestre Viken helseforetak mente han er frisk nok og ønsket å slippe ham fri.

Nå har retten kommet til motsatt beslutning, og 25-åringen vil ikke løslates, men fortsatt behandles under tvunget psykisk helsevern. 

Tingretten har kommet til at det fortsatt er nærliggende fare for at 25-åringen skal begå nye alvorlige voldshandlinger, og at det derfor ikke er forsvarlig å oppheve dommen mot ham.

Retten påpeker at mannen i dag har trygge og stabile rammer rundt seg, og at det er høyst usikkert hvordan han vil fungere med «mindre skjerming og støtte og behandling».

Marius Løken ble knivstukket 25 ganger av kameraten, men overlevde angrepet. 

– Jeg er lettet over den beskjeden. Men håper samtidig han får riktig behandling, for det er urovekkende hvis man henviser til blogginnlegget Fred Heggen skrev om nettopp dette, sier Løken. 

Heggen var sakkyndig under rettssaken i 2013, og reagerer på behandlingen den dømte har fått siden dommen. 

– Lettet

Faren til drepte Andreas Nilstad, Geir Ole Nilstad, sier til TV 2 at de er lettet. 

– Vi er selvsagt lettet over at dette ble utfallet. Det at denne saken kom opp nå har vært en svært tung belastning på oss etterlatte, sier Geir Ole Nilstad.

Nilstad understreker at han ikke har fått lest dommen ennå. Men at han kun har fått referert rettens konklusjon.

Han er fornøyd med at de faglige ansvarlige ved Vestre Viken HF avdeling Lier ikke fikk gjennomslag for sitt syn om at gjerningsmannen nå er å betrakte som frisk.

– Slik jeg ser det er det at dette er det mest riktige ut fra meningmanns rettsoppfatning i alle fall. Jeg mener at dette er et bevis på at helsevesenet har for stor makt i slike saker samtidig som de står helt uten ansvar, sier Nilstad.

Fare ved rus

Behandlende lege ved Vestre Viken helseforetak mente 25-åringen ikke ville fått psykose uten bruk av cannabis. Konklusjonen der at om han holder seg unna rus, vil det ikke foreligge fare for psykose og at det heller ikke er noen gjentakelsesfare.

25-åringen har hatt permisjon siden i fjor sommer og har mesteparten av tiden vært hjemme hos familien. En gang i uken reiser han til sykehuset for samtale med behandler.

Nilstad reagerer sterkt på dette behandlingsopplegget og de utstrakte permisjonene.

– Jeg er spent på hva slags behandling han skal få nå etter denne dommen. Er det slik at han fortsatt skal bo hjemme hos foreldrene – og bare han en samtale i uka? Hvem tør ta ansvaret for at det er nok etter at de sakkyndige nå har kommet med sin vurdering? spør Nilstad.

Den drapsdømte har sagt at han ikke ønsker å slippe ut før han er helt sikker på at han er frisk.

– Han stiller seg helt nøytral og lar det bli opp til de sakkyndige og retten å avgjøre om det er fare for gjentakelse, sa mannens forsvarer Harald Stabell til TV 2 under rettssaken. 

Det var natt til 30. oktober 2011 at 25-åringen drepte Andreas Nilstad. Kameraten Marius Løken ble livstruende skadd, men overlevde drapsforsøket.

TV 2/NTB