Her møter NATO-fly fra Ørlandet russiske kampfly over Baltikum:

Putins superfly på plass i base ved Østersjøen 

Den russiske militære opptrappingen i Kaliningrad vekker bekymring i de baltiske landene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det pågår en kald krig i luftrommet over de baltiske landene, og NATOs overvåkingsfly spiller en viktig rolle for å følge med på den russiske flyaktiviteten ved Østersjøen og de baltiske landene.

AWACS-flyene er NATOs «flyvende radar», som kan fange opp all fly- og maritimaktivitet innenfor en rekkevidde på 400 kilometer.

Et AWACS-fly som mandag fløy fra Ørland hovedflystasjon i Trøndelag for å lede fire polske MiG-29 jagerfly på et rutinemessig øvingstokt over Litauen, ble møtt av et halvt dusin russiske fly i den trange korridoren mellom Hviterussland og Kaliningrad-regionen, melder nyhetsbyrået AP, som hadde et team om bord.

Se video fra toktet øverst i artikkelen.

Kaliningrad (i rødt mellom Polen og Litauen) har vært russisk siden 1946. Grafikk:TV 2
Kaliningrad (i rødt mellom Polen og Litauen) har vært russisk siden 1946. Grafikk:TV 2

Et russisk brohode mot vest

Kaliningrad har vært et stykke russisk territorium siden 1946, da det østre og sentrale Tyskland ble okkupert. Under den kalde krigen var det en sovjetisk flåtebase, og landstykket som ligger inneklemt mellom Polen og Litauen rommer i dag en viktig russisk militærbase. Etter jernteppets fall beholdt Russland bare to større havner i Østersjøen; St. Petersburg og Kaliningrad.

Tirsdag ble russiske styrker ved Østersjøen satt i kampberedskap, og nå skal russerne utplassere Iskandermissiler i Kaliningrad og stasjonere strategiske bombefly av typen Tu-22M3 med NATO-betegnelsen Backfire på Krim. Backfire-flyene har tidligere gjennomført tokt av offensiv karakter mot Danmark og Sverige.

Som et ledd i beredskapsøvelsen har Russland forflyttet ti kampfly til Kaliningrad, melder nyhetsbyrået Sputnik. Det dreier seg om Russlands mest hemmelige jagerfly med NATO-kallenavnet Fullback og moderniserte Sukhoi Su-27 kampfly.

Den baltiske flåten deltar også i øvelsen. Over 20 overflateskip og ubåter har forlatt flåtebasene, melder det russiske forsvarsdepartementet onsdag.

Frykter invasjon

De baltiske landene har siden Ukraina-krisen fryktet en russisk invasjon, og som kartet viser, er det trolig Litauen som har mest å frykte. For landet er Kremls største hinder for å etablere en korridor mellom Kaliningrad og Russland. I sør ligger Hviterussland, som styres av Putin-vennen Aleksander Lukasjenko.

Dette bildet, som norske jagerflypiloter fra 132. luftving tok i fjor høst av det nye Su-34-Fullback-jagerflyet, gikk verden rundt. Foto: Forsvaret
Dette bildet, som norske jagerflypiloter fra 132. luftving tok i fjor høst av det nye Su-34-Fullback-jagerflyet, gikk verden rundt. Foto: Forsvaret

– Kreml trenger denne korridoren, akkurat som de trengte korridoren fra Krim-halvøya til Donbas i Øst-Ukraina, sier analytikeren Marius Laurinavicius til Reuters.

Invasjonsfrykten gjør at Litauen vurderer å gjeninnføre verneplikten. I januar utga landets myndigheter en 100 siders manual om hvordan innbyggerne skal overleve en russisk invasjon. Landets forsvarssjef sier at de har en kritisk mangel på soldater, og dette utgjør en trussel mot Litauens suverenitet. Landet ble NATO-medlem i 2004, og har en av de minste militærstyrkene i Europa.

Også i nabolandet Latvia er man livredde for en russisk invasjon. De siste dagene har Latvias forsvarsstyrker observert russiske skip og ubåter rundt fem mil fra territorialfarvannet. Norge har tidligere sendt 200 soldater fra Telemark bataljon utstyrt med alt de trenger for å føre krig, inkludert skarp ammunisjon.

– Som forsvarssjef er jeg ikke i stand til å forklare folk hvorfor russerne driver med dette. Jeg skjønner det rett og slett ikke selv. Og det gjør meg svært nervøs med tanke på hva som ligger foran oss, sa Latvias forsvarssjef til TV 2 i januar.