Kartverket får stadig sinte telefoner fra folk som klager på at GPS-en i bilen ikke viser riktig. Det vil de gjøre noe med. (Foto: Kartverket/ANB)
Kartverket får stadig sinte telefoner fra folk som klager på at GPS-en i bilen ikke viser riktig. Det vil de gjøre noe med. (Foto: Kartverket/ANB)

Nå blir det verre å kjøre seg bort

Legger opp til gratis oppdateringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Både privatbilister, yrkessjåfører og utrykningskjøretøy skal få mer oppdaterte kart i bil-GPS-ene sine. Det skriver siste.no

Mange bilister har opplevd at GPS-en i bilen viser feil. Årsakene kan være at vei er lagt om, eller det er kommet en ny vei som teknologien ikke har fått med seg.

Les også: Skeptisk til biler med svart boks

En rekke grep

For privatbilister er det irriterende når GPS-en ikke viser riktig, mens det for yrkessjåfører kan koste penger. For utrykningskjøretøyer kan det være forskjellen på liv og død om ambulansen eller brannbilen kommer senere fram til et åsted.

Grunnlaget for de fleste GPS-kartene kommer fra Kartverket og Statens vegvesen. Kartverket gjør nå en rekke grep for å forbedre kartene i GPS-ene:

Les også: Slipp køen – og spar penger

Tettere samarbeid

* Hittil har GPS-leverandørene kunnet laste ned oppdaterte kart en gang i kvartalet. Nå legger Kartverket om oppdateringsrutinene og tilbyr helt ferske kart til nedlasting hver måned.

* Kartverket vil endre på oppsettet i databasen for å gjøre den bedre egnet for ruteberegning.

* Kartverket ønsker et tettere samarbeid med GPS-leverandørene om feilmeldinger – slik at alle feilmeldinger kommer tilbake til databasen og ikke stopper opp hos den enkelte leverandøren.

* Kartverket inviterer hele Norge til å bidra til å holde det nasjonale veikartgrunnlaget oppdatert gjennom feilmeldingstjenesten rettikartet.no.

Les også: Vet du når det er smartest å fylle?

Gratis oppdatering

Seksjonsleder Tore Abelvik i Kartverket får stadig sinte telefoner fra folk som klager på at GPS-en i bilen ikke viser riktig.

– Dette kan skyldes at leverandøren ikke har oppdatert sine kart, brukeren har ikke oppdatert sine kart, eller det kan være feil i datagrunnlaget. Men nå legger vi til rette for at de kan få gratis og oppdaterte kart mye oftere. Vi håper på et tett samarbeid med GPS-leverandørene slik at det skal bli enklere å finne fram, uttaler Abelvik.

Flere bil og motorsaker fra siste.no finner du her: 

Quiz: Kan du bilmerkene?