FÆRRE ALKO-KNUTER: Kristine Strøm Nakstad er visepresident for Trondheims-russen, og mener det er viktig å dempe drikkepresset i feiringen som venter. Foto: Scanpix/Privat
FÆRRE ALKO-KNUTER: Kristine Strøm Nakstad er visepresident for Trondheims-russen, og mener det er viktig å dempe drikkepresset i feiringen som venter. Foto: Scanpix/Privat

– Vi er ikke flinkis-russ. Vi har bare lært av andres feil

Trondheims-russen har blitt enige med politiet om å fjerne knutereglene som oppfordrer til hemningsløs drikking av alkohol. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De siste dagene har årets russekull fått mye oppmerksomhet. Det startet da russen i Bergen bestemte seg for å droppe de tradisjonsrike knutereglene øl- og vinkorken. Russen i Stavanger og Sandnes kastet seg etter, og trolig gjør russen i Kristiansand det samme. 

Men russen i Trondheim bestemte seg allerede i februar for å droppe de drøyeste alkohol-knutene i lua. Og da må legges til at i knutereglementet som årets Trondheims-russ arvet fra russ 2014, så var allerede øl- og vinkorken borte. 

– Det kan lett gå galt

– De har blitt fjernet tidligere år, jeg vet ikke helt når det skjedde, sier visepresident i Trondheims-russens hovedstyre, Kristine Strøm Nakstad. 

Hvilke alkoholknuter er det dere har fjernet nå da? 

– Her i Trondheim har det lenge vært en tradisjon å drikke fire pils og en spise en pizza, før sangen «Fire pils og en pizza» med Åge Aleksandersen er ferdig. Den knuten droppet vi i år, forteller Strøm Nakstad. 

Den andre knuten som ble fjernet var «tut- og drikk-knuten», som går ut på at russen sitter i en rundkjøring og drikker hver gang noen tuter på dem. 

– Det kan lett gå galt, dersom noen får for mye alkohol i seg og havner i veibanen, sier visepresidenten i Trondheim. 

Politiet fornøyd

Politiførstebetjent Rolf Morten Øyen sier til Adressa at han er veldig fornøyd med dialogen mellom politiet og russestyret. Det viktigste for politiet er å redusere skadepotensialet, spesielt ved adferd i trafikken og alkoholmengde.

Strøm Nakstad forteller at bruk av russelue ikke er veldig populært i Trondheim. 

– Russeknutene er for å ha noe gøy å gjøre sammen. Det er færre enn tidligere som bryr seg med hvem som har gjort hva, sier hun til TV 2. 

– Er russen blitt for ordentlig, for flinkis? 

– Vi er ikke flinkis-russ. Vi har bare lært av andres feil. Vel, kanskje er vi flinkis-russ i den forstand at vi er villig til å gjøre noe for å forbedre russetiden, sier visepresidenten. 

Balanse mellom skole og drikking

Hun legger til at feiringen blir slik den enkelte velger, og at det er mange som vil holde balansen mellom skole og drikking. 

– Det gjelder å finne sin egen balanse, sier Strøm Nakstad til TV 2. 

Russepresident i Bergen, Kristiane Monstad, er heller ikke enig i at russen blir kjedelig, selv om de nå fjerner øl- og vinkorken. 

– Russen i Bergen får for all del være russ. De velger helt selv hvor mye de vil drikke. Vi i styret vil bare minske på drikkepresset, som enkelte kanskje føler i russetiden, sier Monstad.