Kampfiksingsaken: Siem fikk anonyme telefoner

– Det toucher inn mot kriminelle handlinger og miljø, som gjør det litt ekkelt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Generalsekretær Kjetil Siem vitnet tirsdag om sin rolle i saken.

Han fortalte blant annet at han fikk anonyme oppringninger fra en person involvert i saken. Etter flere samtalet oppga personen til slutt navnet sitt, og Siem informerte politiet om dette.

– Opplevde du det noen gang som truende, spurte TV 2 da han hadde vitnet.

Kjetil Siem tok en liten tenkepause før han svarte.

– Æh, Det er litt vanskelig. Det er uvant. Det toucher inn mot kriminelle handlinger og miljø, som gjør det litt ekkelt, sa Siem.

– Fikk du konkrete hint om at dette kunne være farlig for deg?

– Ikke på den måten. Men siden det er uvant, føler du ubehag med hele settingen. For en politietterforsker er det dagligdags, for en fotballeder er det ikke det.

Se intervju med Siem øverst i artikkelen.

Vitne forsøkt påvirket

Ekskjæresten til en av de tiltalte vitnet også tirsdag. Hun fortalte at hun var blitt forsøkt påvirket av sin eks under etterforskningen av saken. Hun ønsket ikke å vitne, men fikk en legeerklæring avvist av retten.

Ekskjæresten forklarte at hun ble bedt om å oppbevare penger for den tiltalte, men hun fikk aldri pengene. Den tiltalte skal også ha fortalt henne om kampfiksing og at de skulle tape en kamp for penger.

– Det er alvorlig å forsøke å påvirke et vitne. At hun vitner sier noe om hvor viktig det er for å belyse saken, sier TV 2s juridiske ekspert, Randi Gustad.

Ber retten se bort fra lydbåndbevis

Tirsdag formiddag tok saken mot de sju kampfiksingtiltalte en dramatisk vridning.

Som representant for de sju tiltalte ba advokat Morten Furuholmen retten om å se bort fra det såkalte lydbåndbeviset. I dette opptaket sier en av de tiltalte at han har mottatt penger, og antyder å ha vært involvert i kampfiksing.

Furuholmen mener dette beviset er blitt innhentet på ulovlig vis - og ber derfor retten se bort fra dette.

– Om forsvarerne skulle få medhold i dette, vil det i stor grad svekke påtalmyndighetens sak, sier TV 2s ekspert, Randi Gustad.

Høy temperatur
Temperaturen er svært høy i rettsal 828 i Oslo tingrett. Aktor Asbjørg Lykkjen slår kraftig tilbake mot argumentasjonen til Furholmen på hvorfor beviset må avskjæres.

– Furuholmen viser til en hjemmel som er riv ruskende feil, mener hun. 

– Dette er fullstendig feil fremstilling fra forsvarernes side. Det bommes på alle punkter fra forsvarernes side. Det er en fullstendig logisk brist, sier hun videre og følger opp: 

– Når jeg legger merke til hvor mye forsvarerne legger i å avskjære dette beviset, så viser det litt av tyngden i dette beviset.

Dommer i saken, Anniken Nygaard Ottesen, sier at det vil bli tatt en avgjørelse på forsvarernes begjæring i kveld. Rettsaken fortsetter med vitneutspørring.

TV 2 kommer tilbake med mer.

 

BAKGRUNN:

Det var sommeren 2012 norsk politi og NFF rullet opp saken som omhandler fiksing av kamper.

Fire av spillerne som er tiltalt i saken er tidligere navngitt. De daværende Follo-spillerne Drin Shala, Saif Haydar og Pape Formose Mendy ble siktet for heleri i 2012 og tiltalt høsten 2014. Det ble også daværende Asker-spiller Alban Shipshani.

– Jeg har absolutt ingenting å si. Du er den første som forteller meg dette. Du må nesten ringe advokaten min, sa Drin Shala til TV 2 da tiltalen ble klar.

Det var kampen mellom Follo og Østsiden 24. juni 2012, som Follo overraskende tapte 3-4, politiet fattet mistanke til. Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i annen omgang. Asker kontaktet NFF i etterkant av 1-7-tapet for Frigg 24. juni i 2012.