Et Sukhoi Su-27 jagerfly under et flystevne i 2005. Illustrasjonsbilde. Foto: Dmitrij Pitsjugin/Wikimedia commons
Et Sukhoi Su-27 jagerfly under et flystevne i 2005. Illustrasjonsbilde. Foto: Dmitrij Pitsjugin/Wikimedia commons

Russland utvider: Nye styrker satt i kampberedskap

Den strategiske militærøvelsen som startet mandag gjelder nå også for styrker ved Østersjøen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap, med rundt 40.000 soldater, 41 overflateskip, 15 ubåter og over 110 fly.

Overflateskipene skal øve i Barentshavet, opplyser det russiske militæret tirsdag.

Russland utplasserer Iskandermissiler i Kaliningrad, eksklaven mellom Polen og Litauen. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)
Russland utplasserer Iskandermissiler i Kaliningrad, eksklaven mellom Polen og Litauen. (AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File)

Forsvaret ble ikke varslet om beredskapsøvelsen, som finner sted mens det norske forsvaret holder den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967. Forsvarsministeren vil bruke de neste dagene til å vurdere om Russland har brutt varslingsplikten overfor Norge.

Utplasserer Iskandermissiler

Tirsdag ble også styrker ved Østersjøen satt i kampberedskap, melder nyhetsbyrået Tass.

– Om lag 50 fly og helikoptre skal forflyttes det neste døgnet, heter det i en uttalelse fra det russiske forsvarsdepartementet.

Som et ledd i denne beredskapsøvelsen utplasserer Russland også kortdistansemissiler av typen Iskander i Kaliningrad, ifølge Tass. I 2008 uttalte daværende president Medvedev at Russland ville utplassere Iskandermissiler som et mottrekk mot USAs og NATOs rakettskjold-planer i Polen og Tsjekkia.

– Oppsiktsvekkende militærøvelse

Førsteamanuensis Katarzyna Zysk ved Institutt for forsvarsstudier sier at den russiske militærøvelsen er oppsiktsvekkende:

– Øvelsen er oppsiktsvekkende, men ikke overraskende. Russland ønsker å teste den nye strategiske felleskommandoen for Arktis, som er sentrert rundt Nordflåten. I det siste har Russland uttrykt misnøye med ulike typer øvelser som gjennomføres ved grensene, og at NATOs aktivitet har økt, sier Zysk til Nyhetskanalen.

Etterretningssjef Kjell Grandhagen sa til TV 2 mandag at Russland fremstår som stadig mer autoritært og uforutsigbar.

– Det er ikke første gang Russland gjør dette. Det spesielle akkurat nå er at det kommer samtidig med en kraftig politisk retorikk fra Moskva rundt NATOs øvingsaktivitet, både i Svartehavsområdet, i Baltikum og i Norge. Og dette kommer akkurat i det den russiske presidenten viser seg igjen etter 11 dagers fravær, sa Grandhagen.

Grandhagen holdt mandag sin femte og siste tale til Oslo Militære Samfund som sjef for Etterretningstjenesten. Kong Harald var blant tilhørerne som fikk høre E-sjefens analyse av utfordringene i nordområdene