President Barack Obama mener framveksten av IS viser hvorfor militæraksjoner ikke alltid er veien å gå. AFP PHOTO/MANDEL NGAN
President Barack Obama mener framveksten av IS viser hvorfor militæraksjoner ikke alltid er veien å gå. AFP PHOTO/MANDEL NGAN

Obama: – IS vokste på grunn av vår invasjon 

Presidenten peker på forgjengerens invasjon av Irak, og sier man må «sikte før man skyter».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Amerikansk etterretning er i økende grad pessimistiske til at det går an å få til en politisk vilje i Irak for å nedkjempe terrororganisasjonen IS.

Kilder sier til nyhetsbyrået AP at de er bekymret over manglende initiativ hos den sjiamuslimske irakiske regjeringen til å inngå forhandlinger med den diskriminerte og fremmedgjorte sunnimuslimske delen av befolkningen. 

Et forent Irak er har vært en av Barack Obamas hovednøkler i strategien for å overvinne IS. Den religiøse spliden har bestandig preget Irak, og det er den som gir grobunn for ekstremismen. Mange har kritisert USA og Obama for å ikke være proaktive nok i krigføringen mot IS, men Obama mener det er viktig å unngå samme feil som ble gjort under hans forgjenger George W. Bush.

– IS er en utilsiktet konsekvens av vår invasjon

Obama nevner ikke Bush direkte. Men han sier at al-Qaida og IS er en utilsiktet konsekvens av den invasjonen som Bush-administrasjonen sto bak i 2003. Han sier:

– IS er en sidegren av al-Qaida i Irak som vokste på grunn av vår invasjon. Dette et eksempel på utilsiktet konsekvens, og det er grunnen til at man bør sikte før man skyter, sier USAs president Barack Obama til dokumentarkanalen VICE News på YouTube. 

Sunnimuslimer i regionen mistet sin makt og posisjon etter Saddam Husseins fall i 2003. Da USA invaderte Irak, ble all makt gitt til Shiamuslimene, under statsminister Nouri al-Maliki. Sunniene hevdet de ble diskriminert og utnyttet av korrupte shiamuslimske ledere.

Gjennom de åtte okkupasjonsårene, klarte al-Qaida å hisse opp stemningen hos sunnimuslimene som plutselig var tilsidesatt i samfunnet. Radikaliseringen begynte, og ekstremistene dannet gruppen vi i dag kjenner som Islamsk Stat. 

Må forebygge fremvekst av ekstremisme

Obama har sendt over 3000 amerikanske soldater til regionen. Hensikten er å hjelpe irakiske og kurdiske styrker. USA leder en koalisjon på 60 nasjoner, hvorpå åtte land bidrar i aktive bombeangrep mot IS-posisjoner i Syria og Irak. Obama har uttalt at det ikke er aktuelt å gå inn med bakkestyrker.

Obama sier at han er sikker på at 60 nasjoner vil stanse IS, men at det som er vanskelig er å forhindre at en ung gutt som vokser opp i Jemen eller Libya, uten utdannelse og framtidshåp, som søker etter anerkjennelse og respekt, blir religiøs kriger.

– Vi må tenke på å investere i de landene for å gi dem mer å leve for. Slik kan vi forebygge at vi må sende våre soldater dit for å slåss, og forhindre at terrorister kommer hit for å ramme oss, sier Obama.