AVGA STEMME: Israels statsminister Benjamin Netanyahu avga sin stemme i Jerusalem tirsdag. Foto: Sebastian Scheiner / AFP
AVGA STEMME: Israels statsminister Benjamin Netanyahu avga sin stemme i Jerusalem tirsdag. Foto: Sebastian Scheiner / AFP

Valget i gang i Israel

Stemmelokalene åpnet tirsdag morgen i Israel, hvor velgerne skal avgjøre om Benjamin Netanyahu får fortsette som statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Statsminister Netanyahus viktigste utfordrer er Yitzhak Herzog, som leder det nye valgforbundet Sionistunionen.

Her inngår både Arbeiderpartiet og sentrumspartiet Hatnuah, som ledes av tidligere utenriksminister Tzipi Livni.

Netanyahu ankom et valglokale i Jerusalem sammen med kona og en av sine sønner. Etter å ha levert sin stemme fastslo den israelske statsministeren at han vil danne en regjering bestående av partier på høyrefløyen.

– For å hindre at et venstreorientert parti kommer til makten er det bare en ting å gjøre – å lukke gapet, sa han.

Sionistunionen har ledet foran Netanyahus høyreorienterte parti Likud på de siste meningsmålingene. 5,9 millioner stemmeberettigede har mulighet til å delta i det israelske parlamentsvalget.

Dagen før valget sa Netanyahu i et intervju med den israelske nettsiden NRG at det ikke vil bli etablert noen palestinsk stat så lenge han sitter med makten. Målet med uttalelsen var trolig å tekke velgere fra ytre høyre. (©NTB)