TO AV DE TILTALTE: Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. Til høyre er Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste
TO AV DE TILTALTE: Valon Avdyli (28) og Djibril Abdi Bashir (30) avbildet i Syria, nær grensen mot Tyrkia. Til høyre er Joseph Benkhriss fra Trondheim som ble drept i Syria i juni 2013. Foto: Politiets sikkerhetstjeneste

Aktor: – Norge ingen frihavn for terrorister

Aktoratet plukket fra hverandre forklaringen om at de skal ha drevet hjelpearbeid i Syria. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Her er aktoratets påstand om straff:

  • Djibril Bashir dømmes for overtredelse av straffeloves 147 d til fengsel i fem år. Til fradrag i straffen for utholdt 297 dager.
  • Valon Avdyli dømmes for overtredelse av straffeloves 147 d til fengsel i fem år og tre måneder. Fradrag utholdt varetekt 297 dager.
  • Visar Avdyli dømmes for overtredelse av straffeloves §147 d og våpenloven §33 til fegnsel i et år og tre måneder. Fradrag utholdt varetekt 31 dager. I tillegg kommer inndragning av et haglegevær og ammunisjon.

– I denne saken er det snakk om to personer (Journ.anmr. Valon og Djibril) i væpnet tjeneste for den verste terrororganisajonsen verden har sett. En terrororgansiasjon for ekstrem selv for al-Qaida, sier aktor Fredrik G. Ranke

De tiltale lytter til påtalemyndigheten som punkt etter punkt plukker fra hverandre forklaringen om at de skal ha drevet hjelpearbeid i Syria. 

– Norge skal ikke være noen frihavn for terrorister. Støtte til terrororganisasjoner utforderer vårt demokratiske verdigrunnlag, sier Ranke.

Videre sier aktor at etterforksningen ikke har vist noen tegn på at hjelpearbeid var målet med reisen til Syria.

– Bashir og Valon har ikke sendt noen bilder av dette hjelpearbeidet, de snakker aldri om det seg imellom eller med andre, sier Ranke og viser til den omfattende avlyttingen mot de tiltalte.

– Vi ser tvert om våpenbilder der Valon og Bashir poserer alene eller med andre jihadister, sier Ranke.

Prevantiv effekt

Påtalemyndigheten mener at streng straff har en preventiv effekt på enkelte fremmedkrigeres ønske om å reise til konfliktområder.

– En avlyttet samtale mellom Djibril Bashir og svogeren viser at straff har en allmennpreventiv effekt og er en akseptabel unnskyldning. I den avlyttede samtalen snakker Bashir og svogeren sammen om en somalier vurderer å reise. Bashirs svoger sier: ”og han ombestemte seg og sa til meg at jeg er litt redd. Han fortalte meg at han var redd for å bli fengslet og redd for ikke å komme tilbake”. Her ser vi at en streng dom vil hindre personer fra å reise og dermed spare liv, sier Ranke.

AKTOR: Jan Glent begynte på sin prosedyre i dag. FOTO: OLA HARAM / TV 2
AKTOR: Jan Glent begynte på sin prosedyre i dag. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Ikke noe normaltilfelle

De to hovedtiltalte likestilles av påtalemyndigheten.

– Det er straffeloven 147 d som gjelder for Valon og Bashir. Etter påtalemyndighetens syn er de likestilt når det gjelder straffutmålingen og strafferammen som er 6 år, sier Ranke.

Aktor argumenterer for at denne saken ikke er noe normaltilfelle og at retten derfor må dømme strengt.

– Verden vil neppe se noen verre terrororgansasjon enn det IS er i dag. Derfor må straffskalaen benyttes nesten fullt ut i denne saken, sier Ranke.

Aktor tenger et bilde av at hjemkomsten til Norge gikk på at de to hovedtiltalte skulle restituere seg, trene, kjøpe utstyr og reise ned igjen.

– Avlyttingen viser to menn som fortsatt står last og brast med IS. Aktoratet finner ingenting som undebygger Bashirs påstand om å ha brutt med organsisasjonen.

Ingen imunitet som opprører

Aktor Jan Glents argumenterer i sin prosedyre for at Valon Avdyli (28) og Djibril Bashir (30) må straffes for deltakelse i en terrrororganisasjon.

– Vi mener IS aldri har oppfylt tilleggsbestemmelsen i den norske terrorbestemmelen og det er derfor en gruppe uten privilegier, sier aktor Jan Glent. 

Med det mener aktor at IS-medlemmene ikke kan få strafferettslig immunitet, selv om de kjemper som en opprørsgruppe mot diktatoren Bashar al-Assad. 

Glent bruker lang tid på å forklare retten om Genèvekonvensjonen og den norske terrorbestemmelen.

– Den norske terrorbestemmelsen krever ikke at det faktisk er begått en terrorhandling. Det sier noe om hvor vidt denne bestemmelsen favner, sier Glent.

Startet etterforskning på Gardermoen

Etterforskningen mot Valon Avdyli og Djibril Bashir startet da PST utførte en hemmelig ransakelse på Gardermoen da Bashir og Valon Avdyli kom tilbake fra Syria tidlig i 2014.

Deretter fulge en intens etterforskningsperiode der også Visar Avdyli (25) ble siktet og senere tiltalt for å ha forsøkt å sende diverse stridsbekledning til Syria.

Alle de tre tiltalte ble pågrepet av PST under en koordinert aksjon 27. mai 2014.

Endret tiltale

Opprinnelig var Visar Avdyli tiltalt for å ha kjørt rundt med en hagle og en pistol. Punktet med pistol ble i dag frafalt av aktoratet, opplyste statsadvokat Jan Glent i forkant av sin prosedyre.