AMMING BLIR LOV: Facebook vil nå godta bilder av nakne bryst dersom det er i forbindelse med amming. Bildet er fra en demonstrasjon mot diskriminering av ammende kvinner i det offentlige rom i Paraguay i 2014. Foto: AFP
AMMING BLIR LOV: Facebook vil nå godta bilder av nakne bryst dersom det er i forbindelse med amming. Bildet er fra en demonstrasjon mot diskriminering av ammende kvinner i det offentlige rom i Paraguay i 2014. Foto: AFP

Nå blir dette lovlig på Facebook

Facebook vil nå godkjenne ammebilder, men forbyr terrororganisasjoner samt hyllest av terror og voldshandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det verdensomspennende sosiale medier-samfunnet Facebook har nå innført nye regler for hva som er tillatt og ikke tillatt.

Facebook innrømmer samtidig at reglene har vært uklare, noe som har medført mange klager fra brukere som har hatt vanskeligheter med å forstå de tidligere reglene.

Derfor har Facebook nå skrevet om reglene og går langt mer detaljert til verks for å beskrive hva som er tillatt eller ikke, de nye reglene er blitt tre ganger så lang som de forrige.

– For eksempel nøyer vi oss ikke lenger med å forby terror-organisasjoner eller deres medlemmer. Nå uttrykker vi også klart at vi heller ikke tillater støtte til terrorgrupper eller deres handlinger eller ledere. Det var ikke med tidligere, sier Monika Bicket, Facebooks innholdspolitiske sjef, til BBC.

Dette er noe av Facebooks nye regelverk:

  • Facebook vil fremdeles forby bilder av kvinners bryst hvis man kan se brystvorter, men nå er det innført unntak i forbindelse med amming eller man viser brystene etter en brystkreftoperasjon.
  • Det er forbudt å vise bilde av en naken rompe samt beskrive sex med altfor slibrige detaljer.
  • Det er forbudt å vise bilde eller video hvor personer blir nedverdiget eller mobbet.
  • Det er forbudt å feire en ulovlig handling på Facebook.
  • Det er forbudt å skrive hatefulle meldinger om minoriteter, såkalte «hate speech».
  • Det er forbudt å dele slike oppdateringer med mindre man skriver at det er for å gjøre oppmerksom på det problematiske i å skrive slike meldinger.
  • Det er forbudt å støtte eller hylle en terrorgruppe, deres handlinger eller ledere.

Vil kontakte politiet

På sin side om deres nye standarder skriver Facebook at de vil fjerne innhold om trusler og vold, og at de kan ta kontakt med politimyndighetene hvis de mener at dette medfører en reell risiko for fysisk skade eller en direkte trussel mot offentlig sikkerhet.

«Du kan ikke komme med troverdige trusler mot andre eller organisere voldshandlinger i den virkelige verden. Organisasjoner som har drevet med terrorisme eller voldelig kriminalitet, kan ikke være representert på Facebook. Vi tillater heller ikke oppfordring til, planlegging av eller hyllest av noen av dine handlinger hvis de har medført, eller kan medføre, økonomisk skade for andre (inkludert tyveri og vandalisme)», heter det.

Tiltak mot støtende adferd

Facebook, som nylig passerte 1,4 milliarder brukere verden over, skriver også at de tar trusler om selvskading svært alvorlig og fjerner alt innhold som fremmer eller oppfordrer til selvskading, spiseforstyrrelser eller narkotikabruk. 

I retningslinjene kommer det også frem at de har null toleranse for mobbing og trakassering og vil iverksette tiltak i forbindelse med alle rapporter om støtende atferd som er rettet mot privatpersoner. Dette gjelder også det å sende gjentatte, uønskede venneforespørsler eller meldinger til andre brukere, som en form for trakassering.

Du må selv rapportere regelbrudd

HER kan du lese de nye retningslinjene til Facebook. 

Hvis du ser noe på Facebook som du mener er i strid med betingelsene, oppfordrer de deg til å rapportere det, men sier samtidig at det ikke er noen garanti for at rapportert innhold vil bli fjernet fra nettstedet.