ULV: Den hovedtiltalte skal ifølge påtalemyndigheten ha skutt denne ulven i mars i fjor.
ULV: Den hovedtiltalte skal ifølge påtalemyndigheten ha skutt denne ulven i mars i fjor.

Påstand om to års fengsel i ulvejaktsaken

Aktor mener det er klare bevis for forsøk på ulvejakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Aktor Tarjei Istad la ned påstander om fra to år til seks måneder ubetinget fengsel for de seks som er tiltalt i Norges første rettssak om forsøk på ulovlig felling av ulv. Saken er nå inne i sin tredje og siste uke i Sør-Østerdal tingrett.

Aktor mener de avlyttede telefonsamtalene mellom de tiltalte er klare bevis på at det foregikk forsøk på ulvejakt i Bjørnåsen i Elverum den 15. februar i fjor.

– Det må reageres med fasthet

Istad sa i sin prosedyre at det er viktig å slå ned på den ulovlige jakten fordi ulovlig jakt rammer blindt i motsetning til offentlig skadefelling.

– Man vet ikke hvor genetisk viktig ulven som skytes er for å hindre innavl, prosederer Istad.

– I dette tilfellet rettet forsøket på jakt seg mot et ynglende par, jaktforsøket rettet seg derfor mot veldig viktige ulver. En viktig grunn til at det må reageres med fasthet i denne saken er allmennpreventive hensyn. Det finnes slike miljøer som er avdekket her i flere områder, sier han.

Skjøt ulv med forsett

Den hovedtiltalte, en 47-åring, har i tillegg innrømmet å ha skutt en ulv på reveåte. Tiltalte hevdet i retten at han trodde det var en rev han skjøt.

Aktor fremholdt i sin prosedyre at avlyttede telefonsamtaler avslører at 47-åringen var opptatt av at det kunne dukke opp ulv i området rundt åtet og at han derfor handlet med forsett.

– Det må legges til grunn at han hadde en vedvarende vilje og ønske om å skyte ulv. Forut for fellingen snakkes det direkte om muligheten for at det kunne dukke opp ulv på åtet, sier Istad.

Forsøk på medvirkning til forsøk på ulovlig jakt

Den tiltalte med den laveste straffepåstanden, seks måneder, er tiltalt for forsøk på medvirkning til forsøket på ulovlig jakt. Den 45 år gamle mannen sa ja til å være med på jaktforsøket med to av hundene sine, men dro likevel ikke.

– Han må straffes mildere enn de som faktisk var med, sier Istad.

– Men man må legge vekt på at hundene han skulle bidra med hadde lettet jakten betydelig, om det faktisk hadde blitt noe av.