Russiske TV-bilder viser blant annet atomubåter som deltar i beredskapsøvelsen mandag: Foto: Zvezda
Russiske TV-bilder viser blant annet atomubåter som deltar i beredskapsøvelsen mandag: Foto: Zvezda

Forsvaret: – Vi er ikke blitt varslet

Forsvaret er ikke blitt varslet om den store russiske beredskapsøvelsen som nå er i gang like ved norskegrensen. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens det norske forsvaret holder den største vinterøvelsen i Finnmark siden 1967 med 5000 soldater, satte president Vladimir Putin den russiske Nordflåten i full kampberedskap mandag morgen.

– Det er uklart om dette er i tråd med Wien-dokumentets varslingskrav, gitt det omfanget som meldes i russiske medier, sier underdirektør Ann Kristin Salbuvik i Forsvarsdepartementet til TV 2.

Ville unngå misforståelser 

Hensikten med avtalen, som er forankret i OSSEs Wien-dokument, var opprinnelig å unngå misforståelser og fastsetter blant annet land skal gi 42 dagers varsling før igangsetting av store militærøvelser i grenseområdene, opplyste Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter tidligere i dag.

I avtalen kreves også varsling ved såkalte beredskapsøvelser, der hensikten er å teste beredskapen til militærenheter.

– I slike tilfeller holder det at varsling gis når øvelsen starter, men kun dersom mer enn 9000 land- og luftstyrker deltar, forteller Salbuvik til TV 2.

Hun legger til at avtaleteksten er komplisert og at Forsvaret ennå ikke har full oversikt over hvor mange mann som deltar i den russiske øvelsen. Man vet dermed heller ikke om tallene som er oppgitt i russiske medier stemmer.

Skal vare i fem dager

Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu sa på en pressekonferanse tildligere i dag at opptil 38.000 soldater, 3600 kampkjøretøy, 56 marinefartøy og opptil 110 fly og helikoptre deltar.

Den russiske øvelsen skal etter planen vare i fem dager. Viseutenriksminister Aleksej Mesjkov sier til nyhetsbyrået Interfax at Russland er bekymret over de stadig hyppigere NATO-øvelsene i Russlands nærområder.

Vår nabo i øst har i dag militære luft- og sjøressurser disponible i de arktiske områdene, og en base som Nordflåten har reetablert fem mil unna Finland viser at russerne ruster opp også på land.

I forrige uke sa en av Putins nærmeste rådgivere til TV 2 at situasjonen i Europa er betydelig mer spent enn under den kalde krigen. I intervjuet advarte han om at Europa kommer stadig nærmere en ny storkrig.