Slik forvandlet «Tid for hjem» den pregløse stua til et fargerikt hjem

Sjekk ut Kjerstis prosjektblogg og se før- og etter-bildene!

Svært mange nye leiligheter er hvite, greie, og med ganske standard løsninger. Så også denne vi fant i søknadsbunken.

FØR: Altandøren var helt i kroken til høyre.
FØR: Altandøren var helt i kroken til høyre.

Her bor en ung mann og han ønsket å få litt mer preg på oppholdsrommet sitt, det var kjedelig og vanskelig å møblere, mente han.

Nye åpninger opp mot hems.
Nye åpninger opp mot hems.

Så da hyret vi designer Oscar Narud til prosjektet, og han kom opp med en plan vi syntes var riktig spennende.

Spesial laget ståltrapp.
Spesial laget ståltrapp.

For hvorfor ikke åpne opp mellom stue og hems? Åpne opp mot trapperom og lage en ny luftigere trapp? Da vil rommet virke større og man oppnår kontakt med de bakerste flatene i rommet. Og hvorfor ikke flytte på plassering av utgang til terrasse?

Betonglook på spisebordet.
Betonglook på spisebordet.
Gunnars lamper og «marmorbilde».
Gunnars lamper og «marmorbilde».

Om man tar døren bort fra hjørnet og heller setter den på venstre side av peisovn forandrer man på måten å bevege seg i rommet. Da frigjør man et større område for sofamøblering.

Arbeidet

Så da gikk vi for disse løsningene. Altandør i krok ble byttet ut med vindu, og stort vindu ved peisovn ble byttet ut med stor dør. Man ser nesten ikke forskjell, men får altså bedre muligheter for møblering.

Deretter satte vi i gang med hemsen. Siden stenderverket i veggen mellom stue og hems hører til bærekonstruksjonen for taket kunne vi ikke fjerne disse. Det var det Oscar egentlig ville, men vi måtte gå for et kompromiss med å åpne mellom stenderne.

Vi skar ut firkanter av veggplatene, bygget karmer og kledde pent inn med gips og gipshjørner. Ganske mye jobb, men det forandret rommet stort, både oppe og nede.

Da alt var blitt pent, satte vi glassplater foran åpningene på stuesiden. Slik fikk vi også kjekke hyller i karmene på hemssiden og det ble lyst og fint der oppe.

Ny trapp

Trappen var en hvit litt billig sak, bratt og tett. Oscar ønsker en urban ståltrapp. Utrolig hva man kan få laget på et mekanisk verksted! Geir på Askøy mekaniske tok oppgaven han, og så flott den ble!

Litt styr å få den inn i huset og opp i andre etasje, vi endte med kranbil og heising til terrassen. Alt går om man pønsker ut en god plan!

Gulv og vegger

Synes du grønnfargen var heftig? Vi likte den veldig godt og synes det ble spennende med kontrastene mellom flotte grønne vegger og hvitt tak og hvitt gulv.

Forarbeidet for gulvet bestod i først å avfette, deretter pusse over parkettgulvet for så å male det med gulvmaling. Hvitt gulv er nå fint, da! Det gir en letthet og får møblene til å «sveve» litt.

Veggene hadde litt sprekker her og der selv om leiligheten er relativt ny. Dette fordi det ikke har vært brukt papirstrimmel i skjøtene mellom platene. Det oppstår gjerne litt bevegelse i nye hus, de «setter seg». Da er det viktig at materialet i skjøtene er tilnærmet likt det som platene består av slik at de beveger seg likt. Eller slik forstår jeg det.

Einar reparerte de stedene der det var ille. På den største veggen limte han også opp armeringsduk (slettvegg) slik at resultatet ble en superfin finish.

Møbellaging

Vi bygget sofabord i furu. Dette ble «herpet» av Andreas sine slipebørster. Grove børster på maskin ble brukt for å lage en grov og rustikk overflate. Bordet ble sortmalt med en blank maling.

Hyllen over sofaen bygget Halvor av hobbyplater i ask.

Spileveggen mellom spiseplass og kjøkken ble laget av glattkantede eikematerialer. De fikk en nydelig glød når de ble behandlet med flytende hardvoks. Veldig flott mot det grønne.

Spisebordet har understell i stål, tegnet av designer Oscar og laget av Geir smed. Og ikke sant at det ser ut som at bordplaten er i betong? Men det er den ikke. Det er en mdf-plate som først er grunnet med heftgrunning i en nøytral gråfarge.

Deretter brukte vi et produkt som heter Betòn Cirè, en glatt, sementaktig masse som kan påføres mange forskjellige overflater. Man kan arbeide med den på ulike måter og skape forskjellige uttrykk. Super når man vil ha noe til å være som betong, men ikke veie det samme som betong.

Belysning

Rommet har fått mange fine lamper. Min favoritt er den sorte Floslampen som er over sofaen. Den kan svinges over et stort område og gir godt lys. Lett å bevege på grunn av et artig ballanseprinsipp.

I trapperommet lager Gunnar noen egne lamper – riktig fine og med en artig opphengsmetode. En enkel trebit med hull gjør det lett å forandre høyden lampen henger i, og festet på selve lampen gjør at de kan henge på skrå. Godt jobbet, Gunnar!

Litt bilder på veggen…

Så er det min tur til å ha det moro. Oscar ønsker enkle saker til veggene som skal holde seg innenfor det stramme fargeskjemaet sort, hvitt og grønt. Til trapperommet lager jeg et bilde med marmoreffekt – skikkelig morsomt eksperiment. Det finnes marmoreffektmaling å få kjøpt.

Man drypper den i et kar med vann, og siden den er oljebasert, vil den ligge og flyte oppå vannet. Så legger man et papir lett på vannflaten, og malingen fester seg på dette. Prøv! Det er magisk.

Over spiseplassen lager jeg noen stramme bilder ved hjelp av fargede knappenåler. Med en dyp ramme fra Ikea og en skumplate som bakgrunn, kan man få nålene til å stå rett ut og bli til et tredimensjonalt bilde. Lys skaper skygge av nålene, mange måter å leke på med slikt!

Ferdig

Det var en grei jobb, dette her, og det var en morsom jobb. En spennende utfordring og et fint resultat, synes vi. Men huseier syntes denne gangen det var litt for spennende. Eller det ble et veldig uventet resultat for ham. Hvordan han egentlig reagerte og om han har forandret på noe kan du finne ut her.

Men takk for oss, og takk til huseier for at vi fikk lage dette flotte rommet!

Tid for hjem sendes tirsdager klokken 20.00 på TV 2.

Ny «utsikt» fra kjøkkenet.
Ny «utsikt» fra kjøkkenet.