BARE BRÅK: Noen reagerer mer på ulyder enn andre. Det er en enkel grunn til dette. Foto: Colourbox
BARE BRÅK: Noen reagerer mer på ulyder enn andre. Det er en enkel grunn til dette. Foto: Colourbox

Takler du ikke andres spiselyder? Da kan du være et geni

Forskning viser at mennesker som reagerer sterkt på smålyder kan være genier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Er du av typen som får helt fnatt av andres smatting, svelging, snufsing eller tygging, er du kanskje et geni.

For, skal vi tro en ny studie fra Northwestern University i Illinois, er de mest kreative av oss ikke i stand til å filtrere bort lyder som dette.

Studien «Creativity and sensory gating indexed by the P50: Selective versus leaky sensory gating in divergent thinkers and creative achievers» kan man lese på Science Direct.

Her skriver nevropsykologene Darya L. Zabelina, Daniel O’Leary, Narun Pornpattananangkul, Robin Nusslock og Mark Beeman at mennesker som ikke klarer å filtrere det de kaller «konkurrerende lyder», er svært kreative og talentfulle. 

Slik fant de svaret

100 mennesker deltok i studien. Deltakerne ble spurt om å svare på så mange spørsmål som de klarte, i ulike situasjoner og med ulik bakgrunnsstøy, og med en begrenset tidsfrist.

Deltakerne tok deretter kreativitetstesten «Creative Achievement Questionnaire» hvor de svarte på spørsmål om visuell kunst, skriving, vitenskapelige oppdagelser og kulinarisk kunst. 

Svarene viste at de som kom ut som de mest kreative i testen, også var dem som reagerte sterkest på bakgrunnslydene i lokalene de ble testet i. 

Hjernen til de mest kreative klarer rett og slett ikke å filtrere like mange inntrykk som de som viste seg å være de minst kreative. 

Gikk konstant med ørepropper

– Evnen til å filtrere ut «irrelevant» sensorisk informasjon skjer tidlig og ufrivillig i hjernen, og kan hjelpe folk å få ideer som ligger utenfor det opprinnelige fokusområdet, noe som fører til kreativitet i den virkelige verden, sier studieleder Darya Zabelina.

Studien viser til kreative genier som Charles Darwin, Anton Chekhov og Marcel Proust, som alltid brukte ørepropper og dekket veggene på soverommet sitt med kork for å blokkere ut lyder mens han jobbet.