Sebastian Gils Ødegaard (10 mnd.) fikk en tøff start på livet. Bare tre uker gammel var han gjennom en operasjon for hjertefeil.

MOR OG SØNN: Sebastian (10 mnd.) var alltid sammen med mamma. – Det føles helt feil at jeg nå kan gjøre andre ting uten at han er her. Foto: privat
MOR OG SØNN: Sebastian (10 mnd.) var alltid sammen med mamma. – Det føles helt feil at jeg nå kan gjøre andre ting uten at han er her. Foto: privat

Senere ble han også tarmoperert, som medførte at han fikk en knapp på magen for å ta til seg næring gjennom. 

– Det stemmer at Sebastian var mye syk, men han var ikke så syk nå at det sto mellom liv og død. Hadde han fått den hjelpen han trengte tidsnok, hadde han vært i live nå, sier mamma Ida.

Helgestengt barneavdeling

FOTOBOK: Ida Gils Ødegaard (22) har lagd fotobok til minne for lille Sebastian. Foto: privat
FOTOBOK: Ida Gils Ødegaard (22) har lagd fotobok til minne for lille Sebastian. Foto: privat

Det hele begynte fredag 20. februar. Sebastian var blitt tungpustet og hadde høy feber, så de tok ham med seg til legevakten. Etter en vurdering ville barnelegen få ham innlagt, men det lot seg ikke gjøre fordi barneavdelingen ved Kristiansund Sykehus hadde vært helgestengt siden i høst. Barnelegen ville så sende ham til Ålesund, men mente Sebastian ikke ville tåle turen i ambulanse. Helikopter ble tilkalt, men Sebastians tilstand bedret seg og han ble sendt hjem.

– Så ble han verre igjen. Han ble tungpustet og hadde begynt å kaste opp. Vi dro på legevakten to ganger til, hvor vi ble møtt av en allmennlege som var veldig usikker. Hun rådførte seg med en lege i Ålesund via telefon, forteller Ida.

– Håper de innrømmer feilen

Det ble omsider tilkalt Sea King-helikopter som skulle frakte Sebastian til Trondheim, men helikopteret måtte snu etter tre til fire minutter i lufta fordi tilstanden forverret seg. Det ble forsøkt hjerte- og lungeredning da de kom tilbake til sykehuset i Kristiansund, men livet sto ikke til å redde. 

Saken er nå under gransking av politi og Helsetilsynet for å få klarhet i hvorfor Sebastian døde.

Dag Hårstad, konstituert administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal, skriver i en e-post til VG at de ikke vil kommentere enkeltelementer i saken før Helsetilsynet er ferdig med sine undersøkelser.

– Jeg håper at de innrømmer den feilen de har gjort. Det blir vondt å høre dem si det, men da er det ikke bare jeg som sier det lenger, sier Ida.

Savnet er stort

Siden Sebastian krevde en del oppmerksomhet på grunn av sykdom er savnet etter ham ekstra stort i hverdagen.

SAVNER LILLEBROR: Benjamin Gils Ødegaard (3,5) savner lillebror Sebastian (10 mnd.). Foto: Privat
SAVNER LILLEBROR: Benjamin Gils Ødegaard (3,5) savner lillebror Sebastian (10 mnd.). Foto: Privat

– Han er ikke her mer. Før var han sammen med meg hele tiden. Han var et «fangbarn» og likte blant annet å bli båret rundt for å sovne. Det at jeg nå kan gjøre ting uten å tenke på ham, det føles veldig feil, sier Ida.

Storebror Benjamin (3,5) viser også at han savner lillebroren sin.

– Vi tror Benjamin har skjønt at Sebastian er borte. Han sier plutselig at han er lei seg og at han savner lillebror. Vi har vært og besøkt Sebastians grav sammen med ham også, men han skjønte nok ikke helt at lillebroren var blitt til jord, forteller Ida.

Avdeling delvis gjenåpnet

Stengingen av barneavdelingen i helgene har ført til at barn har blitt fraktet i ambulanse og helikopter til Ålesund i helgene. Kjøreturen mellom de to sykehusene er på tre timer.

Ledelsen i Helse Møre og Romsdal har hele tiden hevdet at helgestengingen har vært medisinsk forsvarlig.

Like etter at Sebastian døde vedtok styret i Helse Møre og Romsdal å delvis gjenåpne barneavdelingen i helgene.

– Litt av bakgrunnen er de sterke protestene som har vært fra foreldre i Kristiansund, som har opplevd transporten av syke barn i helgene som svært belastende, sier administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal Dag Hårstad til TV 2.