Bø avsluttet VM med sin fjerde bronse

– Det er jeg som er VM-kongen.

Tarjei Bø tok sin fjerde bronsemedalje under VM i Kontiolahti i det som ble en svært underholdende avslutning på mesterskapet.

– Over all forventning

Selv om det ikke holdt til det gjeveste metallet, var det likevel en fornøyd storebror Bø som møtte TV 2 etter målgang.

– Det har gått over all forventning. I dag var det tøft å mobilisere en sliten kropp, så det handlet om å skyte bra - noe jeg også gjorde.

På spørsmålet om hvem som er den egentlige VM-kongen, mener stryningen publikum bør avgjøre.

– Det er jo egentlig meg, men Johannes har jo et gull. Jeg tror vi må avgjøre det med en avstemning på TV 2.

En avstemning han ikke tror lillebror vil ha godt av å vinne.

– Johannes kan ikke vinne, han blir så høy på seg selv. Han er altfor ung for suksessen han har fått, sier han og ler.

Stem på din favoritt i vinduet over!

– Så nært, men akk så fjernt

Ole Einar Bjørndalen har hatt mye stang ut i Kontiolahti. Dagens fjerdeplass toppet et mesterskap hvor marginene har gått imot veteranen.

– Det har vært så nært, men akk så fjernt. Likevel gjør dette meg motivert for å sette igang med treningen foran neste år.

Bjørndalen lå fremme i tet hele løpet gjennom, men lot stadig konkurrentene bak komme opp i ryggen. Det hadde en enkel grunn.

– Jeg hadde ikke noe å kjøre med og var helt tom for energi. God skyting og gode ski reddet meg i dag - uten det hadde jeg endt sist.

Norsk pangstart

Alle de norske startet fellesstarten på strålende vis med hvert sitt fulle hus på den første liggende skytingen. Johannes Thingnes Bø og Ole Einar Bjørndalen var begge blant de fem beste ut fra standplass, like bak ledende Erik Lesser.

Den gode norske skytingen fortsatte på første stående - fire nye fulle hus og alle var nå inne blant de ti beste. Det var derimot ikke bare nordmennene som skjøt bra - med uvanlig mange feilfrie skytinger generelt var tetfeltet på hele 20 mann inn mot den tredje skytingen.

Bjørndalen eneste feilfrie

På den tredje skytingen kom det plutselig haugevis av bomskudd blant de 20 i tet. Bjørndalen var den eneste av de norske som klarte å følge opp med fem treff, og gikk ut sammen med tre andre løpere i front. Emil Hegle Svendsen og Tarjei Bø fikk én runde hver, mens lillebror Bø måtte ty til to.

Firerbanden i tet klarte aldri å bli enige om en marsjfart - Bjørndalen og co stoppet nesten helt opp og inviterte dermed både storebror Bø og Svendsen tilbake i løpet sammen med flere andre. 

Inn mot siste skyting hadde Norge nå tre medaljehåp. Bjørndalen og Bø var begge feilfrie, og gikk ut som nummer én og to på den siste runden. Like bak jaget tsjekkiske Ondrej Moravec og slovenske Jakov Fak. Svendsen bommet én gang og var dermed ute av medaljekampen. Thingnes Bø var feilfri, men hadde for langt opp.

Norsk bronseduell

I den bratteste bakken på sisterunden tråkket Fak skikkelig til, og det var bare Moravec klarte å følge rykket til 27-åringen. Bø hang best med av de norske, men var aldri i nærheten av de to i tet.

Dermed kunne stryningen gå inn til sin fjerde bronsemedalje i mesterskapet, mens 41-årige Bjørndalen måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen i det som ble en meget underholdende avslutning på årets VM i skiskyting.