SNUBLET: Emil Hegle Svendsen og co måtte ta til takke med sølv på VM-stafetten i Kontiolahti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SNUBLET: Emil Hegle Svendsen og co måtte ta til takke med sølv på VM-stafetten i Kontiolahti. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Herrene tok sølv på VM-stafetten

– Jeg skal kaste sølvmedaljen til russiske fans, sier Johannes Thingnes Bø.

Norge hadde alle muligheter til å ta gullet på herrenes VM-stafett, men med seks ekstraskudd totalt måtte de norske herrene ta til takke med sølv bak Tyskland.

– Skal kaste sølvmedaljen til russiske fans

Det var en skuffet norsk gjeng som møtte TV 2 etter målgang.

– Hvor skuffa er jeg? På en skala fra en til 100, så er jeg 100. Vi skal vinne med det laget vi har, sa Johannes Thingnes Bø.

Ifølge lillebror Bø samles det ikke på sølv når det kommer til VM-stafetter.

– Jeg skal kaste sølvmedaljen til russiske fans, spøkte han.

Storebror Tarjei var heller ingen munter mann.

– Hadde vi skutt på oss strafferunder og falt av hadde det vært én ting, men når vi er med hele veien så blir sølv et nederlag i dag.

– Vi gikk for gull, så dette var litt kjipt. Vi må bare ta av oss hatten for tyskerne som slår oss på en god dag, sa ankermann Emil Hegle Svendsen.

Ole Einar Bjørndalen var derimot lettere til sinns enn sine lagkamerater.

– Livet er fort kort til å være skuffa. Seks ekstraskudd er bra, men i dag holdt det ikke. For min del er ikke sølv noe nederlag.

Drømmestart

Bjørndalen ga Norge en pangstart i de finske skoger. Med to fulle hus vekslet superveteranen først av samtlige lag, og sendte storebror Bø ut med et fantastisk utganspunkt på den andre etappen.

Vossingen fortsatte den gode trenden med fem treff på liggende, men måtte se Tyskland gå forbi seg i sporet. På stående måtte 26-åringen ty til alle de tre ekstraskuddene - men etter et kanttreff på det siste hadde Norge fortsatt kontakt med teten.

Når han vekslet med lillebror Johannes var Norge nummer fem, litt over ti sekunder bak tyskerne.

Dyrebare ekstraskudd

Thingnes Bø åpnet sin tredje etappe strålende, og kom sammen inn med teten til sin første skyting. Der gjorde gullvinneren fra VMs åpningsdistanse ingen feil, og gikk ut i ledelsen sammen med Tyskland.

På den stående serien ble det fort nervøst da 21-åringen bommet på sine to første skudd - men etter en mesterlig innhenting traff han på de resterende inkludert de to første ekstraskuddene.

Dermed hadde Norge fortsatt kontakt - Emil Hegle Svendsen gikk sammen med Tsjekkia på den siste etappen, 15 sekunder bak Simon Schempp.

Snublet på standplass

Tyskeren fylte sin liggende serie med stil, og dermed var presset virkelig på Svendsen. Sølvvinneren fra normaldistansen leverte varene - men på tur ut fra standplass snublet trønderen. Heldigvis kom han seg raskt på beina og kunne ta opp jakten på Schempp.

Inn mot siste skyting var Norge avhengig av minst ett ekstraskudd fra tyskerne for å ha sjans på gullet. Og da Schempp åpnet med en bom, lå muligheten åpen for Super-Svendsen.

Dessverre måtte også trønderen ta i bruk ekstraskudd, og avstanden opp til Tyskland var fortsatt på 15 sekunder ut på den siste runden. Men sølvmedaljen var langt ifra sikret - like bak gikk Martin Fourcade styggfort og var bare ti sekunder bak Svendsen.

Første gullglipp siden 2008

Schempp kontrollerte inn gullet for Tyskland, mens Svendsen klarte å holde Fourcade bak seg i kampen om sølvet. Dermed ble det første gang siden 2008 at Norge ikke vant gull på en VM-stafett.

Med seks ekstraskudd totalt ble skytingen skjebnesvanger for de norske herrene - gullvinner Tyskland nøyde seg nemlig med bare tre. Russland og Østerrike ble henholdsvis nummer fire og fem.