Kjempehval strandet i Hvalsundet på Hvaler:

Får ikke til å senke kjempehvalen

Sju tonn grus var ikke nok til å sende kjempen ned i dypet, nå venter kystvakten på ytterligere ti tonn pukk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Fortsatt er en del av hvalen synlig. Rundt tre ganger to meter stikker en meter over havflaten, sier skipssjef Walter Ahlgreen på KV Nornen klokken 10.50.

Kystvaktskipet ligger rett øst for Tønsberg og arbeider med å senke den døde hvalen. Fredag festet mannskaper sju tonn grus med trosser til dyrets spore. Det var ikke nok til å dra hvalen til bunns.

– I natt prøvde vi å punktere buken. Vi laget til noen kniver med lange skafter og prøvde å stikke hull. Vi klarte å komme gjennom det første spekklaget, men det holdt ikke, sier skipssjefen til TV 2.

Redningsoperasjon til ingen nytte

Hvalen dukket opp i fjæra i Hvalsund på  Hvaler i Østfold tirsdag. Det lyktes å slepe dyret ut på dypt vann, men fredag ble hvalen funnet død i fjorden.

Nå er planen å senke kjempedyret på et sted i fjorden som ble brukt som dumpingsted som ammunisjon etter krigen. Oppdraget viste seg å være mer vrient enn først antatt.

Truer båttrafikken

Kystvakten setter nå sin lit til at ti tonn stein fra Vestfold vil gjøre jobben. De tar ikke sjansen på å skyte hvalen i senk.

– Vi er nødt til å få senket den fordi det er mye småbåttrafikk her. Sleper vi den lenger ut til Skagerrak og vi ikke får senket den der, så har vi en større operasjon, sier Ahlgreen.

Finnhvalen er 15-16 meter lang og veier anslagsvis 30-40 tonn. Når dyret dør, produseres det store mengder gass inne i kroppen. Gassen slipper ikke ut, og derfor flyter hvalen som en blåse og utgjør en fare for båttrafikken.