MÅLFARLIG TRIO: Kike, Jelle Vossen og Patrick Bamford er Middlesbroughs fremste angrepsvåpen i kampen om opprykk.
MÅLFARLIG TRIO: Kike, Jelle Vossen og Patrick Bamford er Middlesbroughs fremste angrepsvåpen i kampen om opprykk.

Tidenes opprykksthriller

Ett poeng skiller de fem øverste lagene i Championship. Hvem rykker opp? To nordmenn involvert i opprykkskamp i TV-kamper i dag.

Det er ti kamper igjen å spille. De fire øverste lagene i Championship har 66 poeng. Poenget bak følger Norwich. Og til og med Blackburn på 10. plass har et lite håp om å kunne knipe en smått mirakuløs play off-plass.

I dag viser TV 2 Sport Premium 2 to av de kampene som kan bli direkte avgjørende for opprykkskampen. Først Middlesbrough hjemme mot Ipswich klokken 13.15 og deretter Norwich hjemme mot Derby klokken 16.00.

Med ny TV-avtale har et opprykk til Premier League blitt enda viktigere. Det ligger minst en drøy milliard i potten for lagene som rykker opp. Man kan potensielt tjene mange milliarder om man skulle klare å etablere seg i verdens mest attraktive liga.

Det er ikke første gang Championship viser seg å være en av de tøffeste ligaene å kjempe i. Men så jevnt det er i toppen nå, er spesielt selv for denne ligaen.

Så hvem går opp?

Det ser åpent ut, men her er en liten vurdering av de lagene som er med og kjemper om direkte opprykk.

1. Bournemouth 66 poeng (+ 35 mål)
Ligaens mestscorende lag har hatt en fantastisk reise. Sist Eddie Howe var i klubben, startet han i bunnen av League Two (fjerde nivå). Denne gangen har han tatt dem fra League One. Et lag man nesten hele sesongen har ventet litt på at skal sprekke, men som har reist seg etter hver eneste dårlige periode.

Etter to tap og tre uavgjorte på fem ligakamper, har de nå vunnet sine to siste. Forrige gang med imponerende 5-1 borte mot Fulham. Dagens hjemmekamp mot Blackpool bør de vinne enkelt, og vil da også være ligaledere inn i neste runde.

Spillere som Matt Ritchie, Callum Wilson, Harry Arter og Simon Francis er blant dem som har imponert voldsomt.

Har et ikke altfor krevende kampprogram igjen, der de møter mange lag som ikke har mye annet enn æren å spille for. Men de skal spille mot Middlesbrough hjemme og Ipswich borte om et par uker. Avslutter med to av de siste tre kampene hjemme.

2. Derby 66 poeng (+ 29 mål)
Etter en litt treg start har forhåndsfavorittene sett ut som den klareste opprykkskandidaten av dem alle. Nå har imidlertid problemene meldt seg. Først ble toppscorer Chris Martin skadet. Da fikk Derby skryt for å ha vært såpass fremsynte at man allerede hadde hentet erstatteren i Darren Bent. Deretter ble også han skadet, og nå har man kun vunnet to av sine siste syv ligakamper uten Martin. Steve McClarens menn har kun ett poeng på sine siste tre kamper, etter å ha gitt bort to mål på overtid i siste hjemmekamp mot Birmingham.

Tom Ince ble også hentet på lån, og han har vært en åpenbaring. Han må fortsette å levere.

Chris Martin er snart tilbake, men rekker sannsynligvis ikke dagens kamp mot Norwich, mens Bent må vente litt lenger.

Gode nyheter at også George Thorne er på vei tilbake etter langtidsskade og kan bidra i innspurten.

Møter nå Norwich (b), Middlesbrough (h), Wolves (b) og Watford (h) i tur og orden. Har også igjen Brentford. Kommer de brukbart ut fra de kampene, ser det veldig bra ut. Har det sterkeste laget på papiret.

3. Watford 66 poeng (+ 28 mål)
Managere kom og gikk i starten av sesongen. Billy McKinlay ble ansatt, men fikk kun to kamper. Etter Slavisa Jokanovic’ (Watfords fjerde manager denne sesongen) inntreden, har det imidlertid sett veldig bra ut.

Har en fantastisk angrepsrekke, der tidligere Lyn-spiss Odion Ighalo har ledet an sammen med Troy Deeney, og de har scoret mål for moro skyld.

Har vært i veldig god form, men tapt toppkampene mot Bournemouth og Norwich i 2015, i tillegg til at de ikke klarte å slå Wolves sist. Har også igjen både Middlesbrough (h) og Derby (b) i tillegg til tøffe kamper som Nottingham Forest borte.

4. Middlesbrough 66 poeng (+ 28 mål)
Tidligere forsvarer Aitor Karanka har gjort Boro til divisjonens gjerrigste lag. Han har i tillegg, med noe hjelp fra sin gode venn, og tidligere sjef, José Mourinho, skapt nok fremover til at man en stund sto frem som den kanskje største favoritten til å gå opp.

Men også Middlesbrough har møtt på problemer. Har tapt tre av sine fem siste ligakamper. Har TV 2-kampen mot Ipswich i dag, før de møter Derby og Bournemouth på bortebane i de to neste. Får man ikke noe derfra, kan toget så vidt begynne å bevege seg på perrongen. Har i tillegg bortekamp mot Watford og hjemmekamp før de møter Norwich i den 44. runden – også den på bortebane.

Har det tøffeste kampprogrammet, men har da også muligheten til å frata konkurrentene poeng.

5. Norwich 65 poeng (+ 31 mål)
Så fortapte ut da Neil Adams valgte å trekke seg. Ikke veldig mange som ble imponerte over ansettelsen av den 33 år gamle spillende manageren til Hamilton, Alex Neil, heller.

Men Neil har så langt levert varene. Ni seirer er fasit på de tolv ligakampene han har ledet laget, og plutselig er man med i kampen igjen.

Det er på ingen måte noen enkel øvelse å sprette rett opp igjen etter nedrykk fra Premier League. Faktisk har kun to av de siste tolv lagene som har forsøkt, klart det. Like mange har gått rett fra League One-opprykk direkte til et nytt opprykk sesongen etter (Norwich er faktisk ett av dem, Southampton det andre).

Lewis Grabban har fått et nytt liv under Neil, det samme har Gary Hooper og Wes Hoolahan. I tillegg har han gjort nødvendige grep defensivt, der Bassong igjen har fått spille.

Skal ha et overkommelig kampprogram igjen, der dagens kamp mot Derby, og hjemmekampen mot Middlesbrough i den tredje siste runden, står som nøkkelkampene.

Avslutter hjemme mot Fulham, slik de avsluttet mot Fulham (riktignok borte den gangen) i Premier League i 2005. Norwich hadde da skjebnen i egne hender, men tapte 1-6. Kanskje det er et spøkelse som kan begraves den 2. mai?

Brentford (62 poeng), Ipswich (61 poeng), Wolves (58 poeng)
Brentford har gjort en imponerende sesong, men har mistet litt damp underveis. Har også hatt turbulens, der manager Mark Warburton gir seg etter sesongen, grunnet uenighet med ledelsen angående spillerrekruttering. Alle muligheter for play off, og med det gjenstående kampprogrammet, kan de heller ikke avskrives i kampen om direkte opprykk, selv om det virker i tøffeste laget nå.

Ipswich lå helt på toppen av Championship, men 2015 har foreløpig ikke vært et altfor godt år. Er veldig avhengige av Daryl Murphy, og når han ikke scorer, sliter laget. Kun vunnet én av de siste fem ligakampene, men får en perfekt anledning til å vise at de mener alvor i TV 2-kampen mot Middlesbrough i dag. Kan ikke avskrives, men må finne tilbake til formen de hadde før nyttår. Play off vil uansett være en vellykket sesong for Mick McCarthys menn.

Wolverhampton hadde en fryktelig periode i november der de mistet masse terreng. Virker absolutt å være litt på gang igjen nå. Er sterke hjemme på Molineux, og Benik Afobe har vist seg å være en klassesignering. Akkurat den type spiller laget har manglet. Er med for fullt i kampen om play off, men med så sterke lag foran seg, blir nok direkte opprykk for tøft.

Slik tipper jeg at slutt-tabellen i Championship blir seende ut:
1. Derby
2. Middlesbrough
--------------------------
3. Norwich
4. Watford
5. Bournemouth
6. Wolverhampton
--------------------------
7. Brentford
8. Ipswich

Dette er kun et tips. Det er helt åpent. Når Derby får tilbake Chris Martin, vil de bli like sterke som de var. Middlesbrough har det tøffeste kampprogrammet igjen, men de er i stand til å slå alle lagene i denne divisjonen, og det gir dem også mulighet til å frata opprykkskonkurrenter viktige poeng.

Hvem tror DU rykker opp?
Si din mening i kommentarfeltet!