Voldslov trer i kraft 10 år for sent 

Justisminister Anders Anundsen sier det er et demokratisk problem at loven ikke har trådt i kraft tidligere.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven hever strafferammene for blant annet vold i nære relasjoner og voldtekt av barn under 14 år.

Dette er et demokratisk problem, mener justisminister Anders Anundsen.

Forsinket av dataproblemer

Anders Anundsen er den fjerde justisministeren som har prøvd å få straffeloven – som ble vedtatt i 2005 – til å tre i kraft. 

Men på grunn av datasystemet i politiet, som ikke klarte å takle alle de nye paragrafene, har loven ikrafttredelse blitt utsatt flere ganger. Den rødgrønne regjeringen mente loven ikke kunne tre i kraft før tidligst i 2018, fordi de ventet på at politiets nye IT-systemer skulle komme på plass. Nå velger Anundsen å heller implementere straffeloven av 2005 i de eksisterende systemene.

– Jeg tok tak i dette som en av første tingene jeg gjorde som statsråd, fordi jeg mener det er et demokratisk problem at lover som blir vedtatt av Stortinget ikke blir satt i kraft fordi en venter på et datasystem i politiet, sier Anundsen.

Høyere straffer

Den nye loven hever strafferammene for blant annet voldtekt av barn og for vold i nære relasjoner. TV 2 har tidligere fortalt om Anne Sønstebø, som ble i flere år mishandlet av eksmannen sin.

Se reportasjen om Anne her. 

Fordi den nye straffeloven ikke hadde trådt i kraft ennå, ble mannen dømt etter loven fra 1902. Han fikk 6 måneders fengsel. Fra 1. oktober, blir strafferammen for vold i nære relasjoner 15 år. Justisministeren sier det er et viktig signal at straffene nå blir hevet.

– Det at vi nå har hatt flere saker i media hvor man ser klare forskjeller på dommer i familievoldsaker basert på den gamle straffeloven og det som nå vil bli den nye, gjør at vi har vært utålmodige for å få dette på plass, sier han.