Roger (43): – Jeg bryr meg ikke om jeg dør eller lever lenger

Roger (43) er blant de narkomane i Bergen som mener kommunens tiltak bare har flyttet problemene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politikerne fra hele landet valfarter til Bergen for å lære å bli kvitt narkotikaproblemet. Men de narkomane mener tiltakene bare har flyttet problemene.

– Jeg bryr meg ikke om jeg dør eller lever lenger.

Roger (43) sitter på Strax-huset i Bergen. Sliten, trøtt og kald etter en lang dag utendørs. På huset får han mat, varme og hjelp til nødvendige ting.

Men klokka 19:30 er det ut igjen. Da stenger ettermiddagens tilbud til rusavhengige. De seks første som stiller seg i køen kan få overnatte.

Tidligere heroinist og skribent Kristian Soltvedt mener forbudslinjen har nådd endepunktet.

– Det vi ser av problemer er et direkte resultat av den norske forbudslinjen og moralske tenkingen til politikere, som egentlig har blod på hendene.

Prestisjeprosjekt

I august i fjor rullet politiet og lastebilene inn i Nygårdsparken i Bergen. Det som ble regnet som Nord-Europas største supermarked for narkotika skulle stenges. 

Rusmisbrukerne skulle ut av avhengighet og inn på hjelpetiltak. Kommunen, helsevesenet og politiet innledet et årelangt samarbeid for å rydde opp.

Mens delegasjoner fra flere norske byer kommer på besøk for å studere løsningen, har både dopmarkedet og de rusavhengige spredt seg over hele byen.

Sprøyteutstyr deles ut av kommunen på Strax-huset, men brukerdosene settes i nabolaget.

– Mange av dem som i dag bruker tiden sin på stress og kav som en konsekvens av at de er avhengige av illegale stoffer, kunne ha fungert utmerket i samfunnet dersom de fikk utlevert resepter på for eksempel heroin i stedet, mener Soltvedt.

Utdeling av heroin er et av tiltakene utvalget ledet av Thorvald Stoltenberg anbefalte i 2010. Rådet er aldri fulgt opp av politikerne.

Flytter omsetningen

Mange norske byer sliter med åpne russcener, og vurderer nå å innføre samme tiltak som Bergen.

Flere rusavhengige forteller til TV 2 at omsetningen foregår i leiligheter og på ulike treffsteder. Alt er mulig å få tak i ved å ringe langere direkte.

– For en ukes tid siden kom 15-16-åringer til oss for å kjøpe hasj. Vi jaget dem, for vi er jo ikke onde. Vi er egentlig styggest med oss selv, forteller en mann i 40-årene.

Både beboere og næringsdrivende i det historiske bysentrumet i Bergen sliter nå med vold, tyveri og skremmende oppførsel. Politiet reagerer med bortvisning og bøtelegging.

– Dette har ingen effekt. Man gir bøter til folk som ikke kan betale dem. Det er jo egentlig helt idiotisk, mener Soltvedt.

Eiler Macody Lund (Frp) er byråd for sosial, bolig og områdesatsing, og er fornøyd med utviklingen.

– I henhold til norsk lov er det forbudt å kjøpe, bruke og selge narkotika. Vi er fornøyd med det vi har fått til det første halvåret. Vi har fått flere inn på behandling, LAR-opplegg og mottakssentre på dagtid. Hadde Staten tatt større del av kostnadene, kunne vi gitt et enda bedre tilbud. Men slik det er nå fullfører vi handlingsplanen hver dag i samarbeid med Politiet og Helse Bergen, sier Macody Lund til TV 2.

På Strax-huset ser de at stengingen har medført andre typer utfordringer. Flere overdoser skjer nå på steder der ingen varsler AMK.

– Omsetningen av stoff fortsetter selv om den ikke skjer i Nygårdsparken. Den sprer seg og det blir på flere steder. Folk slutter ikke å ruse seg selv om Nygårdsparken ikke eksisterer, forteller sosionom Steinar Børve.

Utenlandske forbilder

Kristian Soltvedt er glad for at han er under behandling. Han mener brukerrom, slik de fungerer i København og Amsterdam, er veien å gå.

– I Amsterdam var sosionomer, leger og annet helsepersonell samlet på samme sted. Det er mat, drikke og hyggelig stemning. Dermed demper man stresset og kan hjelpe folk bort fra det akutte kjøret der de færreste orker å gjøre noe med problemene sine. De fleste har veldig sammensatte problemer.