Aktor i kampfiksingssaken: – Advokatene lager sirkus

Men advokat Morten Furuholmen er kritisk til at politiets arbeid.

BERGEN/OSLO TINGRETT(TV 2): Syv personer står tiltalt for grov korrupsjon og grovt bedrageri i den såkalte kampfiksingssaken som begynte i Oslo tingrett forrige tirsdag.

Nå er saken utsatt til førstkommende tirsdag. Det bestemte dommeren i Oslo tingrett fredag. 

Dette på grunn av tvil om lovligheten ved innhenting av et lydopptak, der politiet autoriserte at den daværende styrelederen i Follo, Ole Bjørn Fausa, kunne bruke inntil 100 000,-. Fausa skulle i dag vitne i retten.

Se hele intervjuet med aktor øverst i saken!

– Dramatisk

– Vi har begjært saken midlertidig utsatt, siden det har fremkommet opplysninger som er helt nye for oss som er viktig for sakens opplysning og ikke minst rettsikkerheten til de tiltalte, sier Morten Furuholmen til TV 2, som representerer en av de tiltalte.

– Hvor dramatisk er denne dagen i denne rettsaken?

– Den er jo litt dramatisk, for det kom fram at politiet har hatt forhandlinger mellom dem og et vitne som møtte fram i dag. Der har politiet gitt aksept for at dette vitne kan gå i forhandlinger og betale inntil 100 000. Det er et beløp som ligger langt over det riksadvokaten har gitt sitt samtykke til, forklarer Furuholmen.

– Det er også uklart om denne fremgangsmåten har vært klarert med statsadvokaten slik som reglene sier at det skal være, fortsetter advokaten til TV 2.

Striden dreier seg om hvorvidt politiet hadde lov til å innhente bevis gjennom 

– Prosessen lukter ikke godt

– Hvorfor kommer dette opp først nå?

– Det er fordi politiet ikke har valgt, bevisst eller ubevisst, å opplyse om dette i sakens dokumenter. Det skulle de gjort, fordi riksadvokaten er tydelig på at det kreves streng notoritet når man går til det skrittet og betaler penger for et bevis, forklarer Furuholmen.

– Vi skal huske på at dette bevise er det mest avgjørende og bærer hele tiltalen. Når det kommer frem på den måten, slik jeg oppfatter det, bevisst forsøker å skjule. De møter i alle fall ikke notoritetskravene. Da blir det nødvendig å utsette og da lukter ikke prosessen godt, fortsetter Furuholmen.

Advokaten synes det er oppsiktsvekkende at aktor ikke har spørsmål til vitnet som Furuholmen mener aktoratet bygger hele saken på. Furuholmen sier det kan bety at de tiltaltes advokater vil utvide bevisoppgaven eller begjære beviset avskåret.

– Lager sirkus

Aktor i saken kjenner seg ikke igjen i Furuholmens beskrivelse.

– Etter vår vurdering er ikke dette noe stort drama i det hele tatt. Dette er et lydopptak som har eksistert før politiet i det hele tatt kom inn i saken. Det er snakk om hvordan man skal sikre det beviset som allerede eksisterer, sier aktor, Asbjørg Lykkjen til TV 2.

– Etter vår vurdering så prøver nå forsvarerne å fremstille dette som et ulovlig bevis og at det er ulovlig politiprovokasjon. Det er det ikke og det er litt spill fra forsvarernes side, fortsetter Lykkjen.

– Opplever du at denne utviklingen svekker saken deres?

– Nei, det svekker ikke vår sak. Jeg skjønner godt at forsvarerne prøver å få dette lydopptaket vekk. Det er en del av bevisrekken, men det er ikke det som bærer denne saken, sier Lykkjen. 

– Jeg synes de lager en del sirkus ut av en del ting og jeg synes de har en litt underlig opptreden innimellom, avslutter aktor.

Fredag skulle blant annet generalsekretær i Norges Fotballforbund(NFF), Kjetil Siem, vitne i saken. Siem fikk ikke avlagt sitt vitnemål før saken ble utsatt.

Bakgrunn:

Det var sommeren 2012 norsk politi og NFF rullet opp saken som omhandler fiksing av kamper.

Fire av spillerne som er tiltalt i saken er tidligere navngitt. De daværende Follo-spillerne Drin Shala, Saif Haydar og Pape Formose Mendy ble siktet for heleri i 2012 og tiltalt høsten 2014. Det ble også daværende Asker-spiller Alban Shipshani.

– Jeg har absolutt ingenting å si. Du er den første som forteller meg dette. Du må nesten ringe advokaten min, sa Drin Shala til TV 2 da tiltalen ble klar.

Det var kampen mellom Follo og Østsiden 24. juni 2012, som Follo overraskende tapte 3-4, politiet fattet mistanke til. Follo ledet 3-0, men slapp inn fire mål i annen omgang. Asker kontaktet NFF i etterkant av 1-7-tapet for Frigg 24. juni i 2012.