Safa (14) prøver å komme med bønn til politikerne. Så kommer tårene

Framtidshåpet til millioner av syriske barn svinner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden var hverdagslivet tilnærmet normalt for disse barna. Nå er det vanskelig for dem å se for seg en framtid.

Mistet alt

Safa og familien hennes er blant dem som har måttet forlate alt de hadde kjært. Nå bor de i en flyktningeleir i Nord-Irak. For to år siden møtte Unescos-representant Sana i leiren. Da var hun 12 år og fortatt full av selvtillit.

– Takk. Ikke glem oss, smilte hun. Nå - to år senere - er det en helt annen jente som snakker. Hun forsøker å sende en bønn til verdens politikere.

Gråter

– Jeg vil si til dere politikere, at dere må slutte med dette spillet sånn at vi kan reise hjem og... Så kommer tårene.

– ... Sånn at barn som har mistet foreldrene sine kan ha en framtid. Sånn at vi kan ha en framtid, sier hun mens tårene triller. 

Se Sanas historie øverst i saken.

Krigen går inn i sitt femte år, og det er ikke mye håp i sikte for Sana eller de andre syrerne. Over 11 millioner er på flukt fra sine hjem. Ifølge tall fra Unesco er 14 millioner barn berørt av krigen i Syria. Hver dag blir ni barn drept.

– Den verste katastrofen

– Jeg har jobbet med verdens verste kriser i over 30 år. Ingen har vært så svimlende stor som den syriske katastrofen, sier Jan Egeland i Flyktningehjelpen. Han sto i bresjen for en bred samling organisasjoner som gir FN strykkarakter i hånderingen av krisen. 

Det er vist liten politisk eller diplomatisk vilje til å gå inn i den betente og sammensatte konflikten. 

Når ikke fram

Terrorgruppen IS har kontroll på store områder, og både barn og voksne utsettes for voldsomme overgrep, voldtekter og drap. FN og andre hjelpeorganisasjoner kommer ikke fram til mange av områdene som desperat trenger hjelp. 

Unicef har nå gått til det skritt og bedt land forhandle med IS for å gi FN-organisasjonen adgang til områdene jihadistene kontrollerer.

– Land bør forhandle med gruppen, «om ikke annet, så for barnas skyld», sier Hanaa Singer, som er Unicef-representant i Syria.

Opprørsgruppen har det siste året tatt kontroll over store områder i både Syria og Irak.