Sigrid  (93) føler seg trygg på grunn av omsorgsteknologi

– Det beste av alt er å kunne klare seg selv, sier den spreke pensjonisten. Hun takker ny teknologi for at hun forsatt kan bo hjemme.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I snart to år har Sigrid Nilsen vært med på forskningsprosjektet til Lindås kommune i Hordaland. Her prøves ut det ut ny omsorgsteknologi som skal gjøre det tryggere for pleietrengende i kommunen.

Sensor i senga

– I senga har jeg en sensor. Dersom jeg står opp om natten så tennes lyset i stuen. Om jeg ikke kommer tilbake til sengen innenfor en viss tid så går alarmen, sier 83-åringen. Hun har syv barnebarn og 17 oldebarn. 

Sigrid Nilsen håper hun kan få bo i leiligheten så lenge som mulig. Hun får daglig besøk av hjemmehjelp.

– Systemet gjør at både jeg og familien min føler at jeg er trygg, sier 93-åringen.

Så langt er det 180 personer i kommunen som prøver ut denne tjenesten. Prosjektet i Lindås er det mest omfattende i landet og skjer i samarbeid med Høgskolen i Bergen og en teknologileverandør.

– Vi lever lengre. Det kan bli manko på de som skal jobbe i helsevesenet og det kan bli vanskelig å få plass på institusjon. Derfor er det viktig å ta i bruk denne typen teknologi som gjør at folk kan bo hjemme, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes til TV 2. 

Handler ikke om penger

Ordføreren vil ikke være med på at dette handler om å spare penger.

 Et sykehjemsplass koster gjerne 800.000 pr beboer i året. Å bo hjemme er langt rimeligere, men dette handler først om fremst om livskvalitet. Folk ønsker å bo hjemme. Det er tryggheten i hverdagen, sier ordføreren. Kommunen vil fra høsten vil tilby denne tjenesten på permanent basis.

Hun tror omsorgsteknologien kan bli spesielt viktig i lys av det voksende behovet for heldøgns omsorgsplasser.

I fjor var det 45.000 slike plasser her i landet. I 2030 anslår kommunene at de trenger mer enn de dobbelte.