VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: Bananedderkoppen ble funnet i denne bananen som var importert til Storbritannia fra Costa Rica. FOTO: Maria Layton.
VERDENS GIFTIGSTE EDDERKOPP: Bananedderkoppen ble funnet i denne bananen som var importert til Storbritannia fra Costa Rica. FOTO: Maria Layton.

Maria (43) fant livsfarlig edderkopp i banan

Edderkoppen som kravlet ut av bananen har gift som kan gi menn ereksjon i fire timer, eller ta livet av et menneske.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Jeg fant akkurat denne i en banan kjøpt på Tesco. Ser det ut som en Edderkopp?» skrev Maria Layton på Tescos facebookside 10. mars. 

Skulle gi banan til datteren

Tobarnsmoren Maria er fra Wales i Storbritannia, forteller at hun oppdaget edderkoppen da hun skulle gi en banan til sin seks år gamle datter Siri. Hun husket at en kvinne i Essex måtte evakueres etter at en bananklase var full av edderkoppegg fra den livsfarlige brasilianske vandreedderkoppen i september 2014. 

Redselen er til å ta og føle på i innlegget. «Kan Tesco komme og sjekke om det er noen babyedderkopper eller edderkoppegg i huset vårt» skriver hun. 

Hun sier bananene hadde vært i huset hele dagen, og posen var revet opp og kastet i søppelet. Hun reagerer på at den eneste beskjeden hun fikk fra Tesco var å ta bananene tilbake til butikken hvor hun kjøpte dem. 

Livsfarlige edderkopper

– Det var spindelvev på de andre bananene også. Og den første bananen jeg skulle gi til min datter hadde en rar klump, sier Maria til Bristol Post som også har fått flere bilder av edderkoppen. 

– Alt de ville ha var strekkoden for å finne ut når de var importert. De brydde seg ikke om at jeg og familien min muligens hadde livsfarlige edderkopper rundt oss, fortviler hun. 

Brasilianske vandreedderkopper kalles også bananedderkopper, og er kjent for å være aggressive. De regnes for å være verdens giftigste edderkopp. Mennesker kan potensielt dø, eller få alvorlige skader hvis de blir bitt.

Menn kan blant annet få fire timer lange smertefulle ereksjoner av edderkoppgiften.

Norge importerer fra samme land

Edderkoppen finnes i tropiske strøk i Sør-Amerika. Partiet som fraktet med seg edderkoppen var importert fra Costa Rica. Norske Bama importerer også sine bananer fra Costa Rica i tillegg til Ecuador og Colombia.

Informasjonssjef i Bama, Hanne Linnert, sier det skjer at uvelkomne «blindpassasjerer» kommer til Norge med importen.

– Dør ofte under transport

– Som regel er krypene døde fordi de ikke tåler den nedkjølte transporten fra tropene til Europa, sier hun til TV 2.

Det er i pakkeriene utenfor plantasjeområdene kryp kan komme seg inn i eskene. 

– Derfor gjennomføres det veldig omfattende kontroller og prosedyrer med mange manuelle operasjoner under pakking. Bananene gjennomgår flere vannbad og flere visuelle kontroller før de pakkes ned i tett emballasje.

Allikevel skjer det at småkryp kommer seg med eskene. Hun sier videre at arter som liker bananer ikke er mer giftige enn en norsk veps. Som regel oppdages krypene når kassene åpnes i butikk og legges ut i disk.

– Det er veldig sjelden kunder oppdager kryp hjemme hos seg selv, sier hun. 

– Som regel helt ufarlig

Om det skulle skje, ber Linnert kunden om å kontakte Bama eller butikken der varen er kjøpt, slik at Bama får meldt tilbake til pakkeriet. 

– Vi forstå at forbruker opplever dette som veldig ubehagelig, men det er som regel helt ufarlig. Frukt og grønt er jo produkter som vokser i naturen, så selv om vi har strenge kvalitetsrutiner, kan det forekomme «blindpassasjerer», sier Linnert.