Tilskuer saboterte spurten for syklist

– I verste fall kan hun knekke nakken, sier TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Torsdag ble det en dramatisk spurt i sykkelrittet Drentse 8, hvor norske Emilie Moberg(23) deltok.

I spurten tok en tilskuer tak i styret til Lauren Rowney i det hun skal sette inn rykket for å passere ledende Giorgia Bronzini.

Se video fra spurten øverst i saken! Video med tillatelse fra RTV Drenthe som først omtalte saken.

– Aldri sett noe lignende

Rowney deiset rett i asfalten som følge av sabotasjen og veltet over målstreken til en syvende plass. 26-åringen pådro seg brudd i kravebenet etter sammenstøtet med asfalten og er sendt til sykehus i Tyskland for operasjon.

Italienske Giorgia Bronzini vant spurten, mens Moberg kom på en sterk fjerdeplass.

– Det var en liten gruppe som kom inn og det var bare fem stykker som spurtet om seieren. Det var god plass. Så ser jeg plutselig at Rowney krasjer rett ut i veibanen. Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde, siden det skjedde så brått. Sykkelen kommer nesten over meg som er på høyresiden, forklarer Moberg til TV 2.

– Jeg klarte meg akkurat, men jeg ser at det gikk galt med henne. Når jeg ser videoen etterpå så ser jeg at det er en mann som står ved oppløpet som blir litt overivrig og kommer ut med en arm og inn i henne som kommer spurtende, fortsetter Moberg.

– Har du sett noe lignende før?

– Nei, jeg har aldri sett at en tilskuer blander seg inn i et sykkelritt på den måten.

– Tror ikke det var med vilje

Moberg har vondt for å tro at tilskueren dro ned Rowney med vilje.

– Jeg tror han ble litt overivrig og skulle heie. Plutselig kommer han inn i rytteren. Det kan ikke ha vært med vilje. Det er sånt man ikke gjør på sykkelritt, sier 23-åringen til TV 2.

– Det er mange som mener det bør undersøkes hvem denne mannen og at han får en straff. Det går ut over rytternes sikkerhet og heldigvis var vi kun fem stykker på oppløpet i går, fortsetter Moberg.

23-åringen var veldig godt fornøyd med sin egen fjerdeplass i et sterkt felt.

– Alle de beste er med og jeg måtte bytte sykkel etter 90 km. Jeg fikk en sykkel som ikke var helt tilpasset til meg. Da var det bare å kjøre rett i brudd, avslutter Moberg.

– I verste fall kan hun knekke nakken

TV 2s sykkelekspert Mads Kaggestad reagerer kraftig på tilskuerens manøver. 

– I verste fall kunne nakken knekt. Det er veldig små marginer og heldigvis så knakk hun kun kragebeinet, som er en vanlig sykkelskade. Men det er helt unødvendig. En tilskuer skal ikke kunne rive ned en utøver på den måten der, sier Kaggestad til TV 2

– Om det var bevisst eller ikke, så bør de sitte seg ned med tilskueren og høre hva som skjedde, fortsetter TV 2s sykkelekspert.

Sabotasjen kan i få økonomiske konsekvenser for Rowney.

– Nå får hun ikke være med i det første rittet i verdenscupen og vi vet at kvinnene ikke har de beste økonomiske vilkårene. Det kan få konsekvenser for henne som sikkert lever på små ressurser, forklarer den tidligere syklisten.

– Ikke første situasjonen med nærkontakt

Situasjonen i torsdagens ritt er langt fra den første der det er nærkontakt mellom tilskuer og rytter. Likevel kan ikke Kaggestad huske å ha sett noe lignende.

– Vi har episoden med Thor Hushovd og vi har en episode på 90-tallet i Toru de France hvor det var en tilsvarende situasjon. Der syklet de rett inn i en politimann som stod å fotograferte. Vi har ryttere som nesten har sloss med publikum opp langs, fortsetter Kaggestad.

– Sjarmen med sykkelsporten er nettopp at utøverne er veldig tilgjengelige. At tilskuerne kan snakke med dem og ta på dem. Det er ofte god kommunikasjon mellom rytterne og syklistene, avslutter Kaggestad.