«Babyshopping» i utlandet kan bli unødvendig

Bioteknologirådet skal snart ta stilling til om eggdonasjon bør bli lovlig i Norge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fruktbarhetsshopping, babyshopping og donorturisme er uttrykk som stadig blir mer populære. De øker i takt med nordmenns valg om å reise til utenlandske fertilitetsklinikker for å få assistert befruktning. 

Fødeavdelinger landet rundt opplever en rekordstor pågang fra gravide kvinner som trosser norsk lovgivning. For i Norge er ikke eggdonasjon tillatt og sæddonasjon er kun lovlig med åpen donor og tilbys bare gifte og samboerpar. 

Til tross for at sæddonasjon er lov i Norge, er det allikevel mange som reiser utenlands fordi de ønsker anonym donor.

Skal stemme over eggdonasjon

Norge er et av svært få land i Europa som ikke tillater eggdonasjon. Bare Sveits, Østerrike og Tyskland er like strenge som oss. Men det kan bli endret på, for Bioteknologirådet skal nå stemme over om regjeringen bør tillate dette også her til lands. Beslutning kan komme allerede før påske. 

– Det er mulig at Bioteknologirådet konkluderer i det rådet vi skal gi til regjeringen på vårt møte nå før påske. Men det kan ta lengre tid, for det er et vanskelig tema, så vi tar den tiden vi trenger, sier Kristin Halvorsen, leder for Bioteknologirådet. 

Politisk betent

Men det er ikke første gang Bioteknologirådet har diskutert eggdonasjon. I 2012 ba den daværende regjeringen om råd, og Bioteknologirådet konkluderte og sa ja til eggdonasjon – men slik ble det ikke. Lovendringen ble for liberal for et flertall og Senterpartiet vippet avgjørelsen til et nei.

Den gang var det Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti som gikk i bresjen for å tillate eggdonasjon i Norge, men også Fremskrittspartiet og Venstre er med på ja-laget.

Kristelig Folkeparti sier et rungende nei til eggdonasjon og Miljøpartiet de Grønne er også negative. Høyre er vippepartiet, for på sitt landsmøte i 2013 sa de nei med et knapt flertall, da 173 stemte nei mot 126 ja-stemmer.

Befolkningen er for eggdonasjon

I 2010 utførte Helsedirektoratet en befolkningsundersøkelse hvor 67 prosent mener eggdonasjon burde vær lovlig i Norge. 

Men assistert befruktning er et vanskelig tema med mange nyanser og det har blitt sosialt og politisk betent.

Utallige etiske problemstillinger

Medlemmene i Bioteknologirådet som skal stemme for eller mot må begrunne sitt standpunkt. Disse begrunnelsene vil være en del av rådgivingen som gis til regjeringen, uansett utfall.  

Kristin Halvorsen forteller at det er enormt mange etiske problemstillinger innenfor assistert befruktning, men hun forteller om de viktigste sidene ved saken som Bioteknologi rådet vil basere seg på.  

Likestilling som er det største argumentet for eggdonasjon. 

– Det har vært mulig å hjelpe menn som har biologiske problemer med å bli fedre i mange år, og mange ønsker at kvinner skal få den samme muligheten. 

Argumentene for å forby eggdonasjon er flere. 

– Det er et mye større inngrep for kvinner å være eggdonor enn det er for menn å være sæddonor. Det kan by på flere komplikasjoner, sier hun og legger til:

– Men det viktigste argumentet å ta stilling til er barns rettigheter. Alle barn skal ha rett til å kjenne sitt opphav og til nå så har alle har visst at den kvinnen som føder deg er moren din. Hvis vi åpner for eggdonasjon, så vil det by på en rekke spørsmål for hvilken betydning for barns identitet, forteller Halvorsen. 

Tematikken er så vanskelig at Halvorsen selv ikke vet hva hun skal stemme på i Bioteknologirådet før påske. 

På TV 2 Nyhetskanalen kan du fredag klokken 09.00 se en politisk debatt om eggdonasjon.