– Jeg vet jeg skal dø. Det er en av mine beste venner som holder kniven

Marius Løken (26) forteller for første gang på TV om de dramatiske minuttene da han ble knivstukket 25 ganger av bestekameraten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Halloween-natten 2011 ble en kamp på liv og død for Marius Løken (26).

Bestevennen, som han delte leilighet med, fremstod plutselig som en kaldblodig drapsmann.

Uten forvarsel kom bestevennen inn på soverommet der han og kameraten Andreas Nilstad lå og sov og angrep dem med en stor kjøkkenkniv.

Til programmet «Vårt lille land» her på TV 2 forteller Marius nå om de dramatiske minuttene.

Blod overalt

– Jeg ligger i halvsøvne når døra ut til stua fra soverommet mitt går veldig raskt opp. Jeg ser han komme ned. Og begynner å hogge på Andreas i ryggen. Jeg skjønner jo ikke hvorfor det her skjer. Jeg hører at Andreas roper noe. Jeg får reist meg sånn halvveis opp. Jeg får sparket han av Andreas. Og roper noe sånt som: «Hva faen er det du gjør?»
Men det når ikke igjennom.

Kameraten går resolutt mot Marius.

– Og jeg står med armene ut til siden når han setter det første knivstikket inn i meg. Jeg ser at kniven har gått inn i kroppen min. Så ser jeg opp igjen på han. Også går det veldig kjapt. Jeg får tre sånne stikk totalt inne på soverommet før jeg slår på knivbladet og begynner å løpe mot gangen, forteller Marius.

FORTELLER SIN HISTORIE: Marius Løken ble utsatt for drapsforsøk. Foto: Vårt lille land/TV 2
FORTELLER SIN HISTORIE: Marius Løken ble utsatt for drapsforsøk. Foto: Vårt lille land/TV 2

– Det neste jeg husker er at jeg ligger i på plattingen i tredje etasje utenfor leiligheten.

Det er blod overalt der.

Naboen til unnsetning  

– Hver gang jeg ikke klarer å forsvare meg får jeg et nytt knivstikk. Jeg skriker absolutt alt det jeg makter. Som om det er det absolutt siste jeg gjør. Så ser jeg jo noen skygger oppi trappa. Det er naboen som har kommet ned og hørt meg skrike.

Når bestevennen løper etter naboen med kniven, klarer Marius og flykte ut på gata. Han klarer å komme seg inn i en taxi som tilfeldigvis står utenfor. Taxisjåføren skjønner alvoret og kjører raskt til legehjelp.

Legene på Ullevål sykehus må operere ham tre ganger. Han har skader i lunger, lever, hjerte og flere kutt i hodet. Han får tilført 30 liter blod i løpet av operasjonen. Det er lenge uvisst om han kommer til å overleve.

Når Marius våkner fra koma har det gått 11 døgn. Da får han vite at kameraten Andreas Nilstad er død og allerede begravet.

Ble en annen

– Jeg skjønner det ikke. Jeg bare ligger der. Også begynner tårene å trille.

Marius Løken kan fremdeles ikke helt begripe hvordan det kunne skje at bestevennen angrep dem med kniv den kvelden.

– Han var en viktig venn for meg. Vi var sammen veldig mye. Han var en veldig snill venn, han stilte opp. Jeg pratet alltid med han hvis det var et eller annet. Vi var bestevenner før dette skjedde.

Det var ingenting som tydet på at kameraten skulle begå slike grufulle handlinger.

– Han forandret seg ikke noe radikalt i mine øyne. I hvert fall ikke på den tiden, så klarte jeg ikke å se noen signaler om forandring. Han var kanskje litt ekstra nysgjerrig på livet etter døden. Men der og da så var samboeren min bare en snill gutt

Det var som bestevennen var en helt annen person den natten.

– Den personen fremstod som en helt annen person. Det her var en person som ikke hadde samvittighet, som jeg vanligvis visste at han hadde. Det her var en person som ikke var snill; han var direkte ond. Det her var en person som var desperat etter å ta to liv.

Kan bli sluppet fri

Gjerningsmannen ble erklært utilregnelig av Oslo tingrett og ble dømt til tvungen psykisk helsevern for drapet på Andreas Nilstad og drapsforsøk på Marius. De psykiatrisk sakkyndige mener han gikk inn i en psykose den natten.

Selv har han forklart at han våknet opp og følte en intens angst. Han trodde så han fikk en åpenbaring fra Gud. Hvis han drepte alle kunne han redde verden fra undergangen.

Nå, halvannet år etter rettssaken, mener psykiaterne ved Dikemark psykiatriske sykehus at den tidligere bestevennen er frisk. Og at han derfor ikke bør være innesperret mer. Denne uken har Drammen tingrett behandlet saken. Hvis retten er enig i at han er frisk vil han bli løslatt i løpet av kort tid. Dommen er ventet i neste uke.

– Det at han nå straks kan slippe ut, det føles for meg så alt for tidlig. Jeg kjenner at jeg er ikke klar for å risikere å møte han på gata.

Marius er ikke forberedt eller klar for det.

– Jeg er engstelig.