Vilde (22) var syv år gammel da hun vasket seg til blods for første gang

Nå vil Vilde ta kontroll over tvangstankene og gå Norge på langs for å hjelpe andre.

Torsdag var Vilde Marie Magnusson Aimeésdóttir (22) gjest hos God morgen Norge. For henne var det ikke bare enkelt å besøke tv-studioet i Karl Johans gate i Oslo.

– Jeg leter etter alle søppelkasser og ting som jeg må unngå. Jeg går rundt og tenker på det hele tiden, er det noe her som kan gjøre meg skitten? forteller hun.

Oppdaget lidelsene som syvåring

Vilde har nemlig sterke tvangslidelser som påvirker alt hun foretar seg i hverdagen. Hun var bare et barn da hun begynte å la seg styre av tankene.

– Jeg har alltid vært spesiell og annerledes og gjort ting på andre måter enn andre. For eksempel tok jeg ut alle tingene fra rommet mitt og vasket vegger, tak og alt mulig. Men det var i syvårsalderen jeg merket at noe var galt, forteller hun.

– Jeg var på skolen og fikk en følelse av at såpa skulle trenge igjennom kroppen min og at jeg skulle bli skitten innvendig. Da vasket jeg meg til blods. Da kom angsten, og alt jeg hadde lyst til var å dø.

Vasker seg utallige ganger

Siden den gang har tvangslidelsene fortsatt å styre Vilde med jernhånd. Tankene kommer inn over henne uten at hun klarer å bli kvitt dem. Hun må følge visse mønstre og tankesett for ikke å bli lammet av frykt.

– Det har vært veldig vanskelig. Hele dagen min går ut på å følge tvangstankene. Noen ganger har jeg lyst til å gi opp, avslutte alt fordi det er så vanskelig.

Følelsen av å være skitten forfølger henne, og hun kan få innfall som gjør at hun må vaske seg.

– Jeg vasker hendene utallig mange ganger i løpet av en dag. Hvis jeg ikke får vasket meg, så kommer angsten, og hele dagen blir ødelagt. Det er det jeg prøver å unngå hele tiden. Angsten bygger seg opp, forteller Vilde.

Må telle kroppsdeler mens hun dusjer

Hun har også visse rutiner hun må følge for å overvinne angsten.

– Når jeg dusjer, så må jeg telle alle kroppsdelene mine. Det må gjøres riktig, og hvis jeg kommer ut av dusjen og føler det ble gjort feil, så må jeg inn igjen. Og det må jeg gjøre tre ganger, forteller hun. 

Med seg hos God morgen Norge har Vilde samboeren Anniken Thorkildsen (23), som daglig ser lidelsene og frykten hos Vilde og forsøker å hjelpe henne igjennom det. 

– Jeg opplever det som veldig vanskelig. Det er vondt å se at hun har det vondt. Jeg prøver å holde meg rolig og trøste henne så godt jeg kan. Jeg prøver å finne løsninger på det hun har fått angst for, sier Anniken.

FÅS STØTTE AV SAMBOEREN: Vilde Marie Magnusson Aimeésdóttir (22) sammen med samboeren Anniken Thorkildsen (23). Foto: TV 2
FÅS STØTTE AV SAMBOEREN: Vilde Marie Magnusson Aimeésdóttir (22) sammen med samboeren Anniken Thorkildsen (23). Foto: TV 2

Skal gå fra Lindesnes til Nordkapp 

Nå skal de gå Norge på langs, fra Lindesnes i sør til Nordkapp i nord. Det blir en stor utfordring fordi Vilde ikke får vasket hendene hele tiden og fulgt sine vanlige rutiner i månedene turen pågår.

I tillegg til den personlige utfordringen, skal de to snakke med lokalaviser langs hele veien og besøke skoler for å belyse lidelsen.

– Det er en skambelagt lidelse. De fleste som har lidelsen isolerer seg veldig. Man gjør mye rart som man ikke vil at andre skal se. Det er viktig at folk kan se hvor mye vi sliter med å ha så store tvangstanker og tvangshandlinger, forteller Vilde.

Turen kan du følge på jentenes Facebook-side, der de vil oppdatere underveis.