VAREMERKE: Norges nasjonaldagfeiring er internasjonalt kjent for sine barnetog og ikke-militære parader. Her fra Karl Johans gate 17. mai 2011 (t.h.). Foto: NTB scanpix.
VAREMERKE: Norges nasjonaldagfeiring er internasjonalt kjent for sine barnetog og ikke-militære parader. Her fra Karl Johans gate 17. mai 2011 (t.h.). Foto: NTB scanpix.

I år blir det trolig bunad, flagg og pistoler på 17. mai

Politiets bevæpning møtes med blandede følelser i 17. mai-komiteene i Norges største byer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiets generelle bevæpning gjelder foreløpig til 12. april, men blir trolig utvidet på grunn av terrortrusselen PSTs avdeling Felles kontraterrorsenter (FKST) mener Norge er under.

– Vi har allerede oversendt Justis- og beredskapsdepartementet en ny anmodning om forlengelse av samtykke til midlertidig bevæpning utover 12. april - i ytterligere to måneder, sier avdelingsdirektør Kaare Songstad i Politidirektoratets avdeling for politiberedskap og krisehåndtering.

Blir anmodningen godkjent betyr det at politiet for første gang i moderne tid vil bære pistol i 17.mai-togene landet rundt. Departementet bekrefter fredag at anmodningen er under behandling.

I trusselvurderingen fra PST fra oktober i fjor er blant annet politipersonell angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling, og PST frykter et angrep i løpet av 2015.

– Vil helst se politiet smilende og uten våpen

I Bergen betyr 17. mai-feiringen mye, og nasjonaldagen preger byen mellom de syv fjell fra salutten tidlig på morgenen til fyrverkeriet sent på kvelden. Overgangen fra buekorps med tregeværer til væpnet politi vekker blandede følelser.

– Jeg har respekt for at politiet gjør de vurderingene de ser er nødvendig, men helst vil vi jo se politiet slik vi er vante til å se dem på nasjonaldagen: smilende og glade og uten våpen, sier leder Arne Storetvedt i 17. maikomiteen i Bergen til TV 2.

Komiteen har ikke diskutert hvordan en eventuell væpning av politiet vil påvirke selve feiringen, men Storetvedt legger ikke skjul på at han ikke liker tanken.

– Vi syns jo ikke det er noe kjekt og det vil helt klart være en trist utvikling dersom det blir sånn. Likevel må vi forholde oss til dette som alle andre, sier komitelederen i Bergen til TV 2.

Oslo: Vil ikke ødelegge festen

I Oslo har 17. mai-komiteen allerede hatt møter med politiet og de andre nødetatene for å diskutere sikkerheten i hovedstaden. Våpen i toget er ikke noe man ønsker, men noe man må godta, mener komitelederen.

– For oss i Norge er det jo sånn at våpen og 17. mai ikke hører sammen og vi ønsker at byen skal farges av flagg og ikke våpen, sier lederen for 17. mai-komiteen i Oslo, Victoria Marie Evensen, til TV 2.

–TRIST: Lederen for 17.mai-komiteen i Trondheim, Rita Kumar, liker ikke at politiet bærer våpen i barnetoget, men skjønner at det er nødvendig. Foto: TV 2.
–TRIST: Lederen for 17.mai-komiteen i Trondheim, Rita Kumar, liker ikke at politiet bærer våpen i barnetoget, men skjønner at det er nødvendig. Foto: TV 2.

Evensen sier komiteens fokus nå i planleggingsfasen er at feiringen både skal være morsom og trygg for alle, og hun tror ikke politiets bevæpning vil stå i veien for en flott feiring.

– Jeg er sikker på at politiet kommer til å løse dette på en diskret måte slik at 17. mai blir som den pleier også i år; en festdag for barna, sier Evensen.

– Ekstra trist for utlendinger

I Trondheim er det Rita Kumar, opprinnelig fra India, men erketrønder i førti år, som leder 17. mai-komiteen. Det har hun gjort i mer enn 10 år. Hun støtter kollegene i Oslo og Bergen i synet på væpnet politi i toget. Trist, men nødvendig, siden så mange som 100.000 mennesker kommer til å fylle gatene, mener Kumar.

– Slik situasjonen er nå er sikkerheten det viktigste når det er så mange folk ute i byen, men jeg syns jo det er en trist utvikling, sier Kumar til TV 2.

Hun mener synlige våpen i 17. mai-toget vil bli ekstra sterkt for de mange som i likhet med henne selv har opprinnelse i andre land. 

– For dem er jo nasjonaldagen i Norge helt spesiell ved at den feires uten våpen og med barnetog, smil og latter, så da blir det ekstra trist, tror Kumar.

17. mai-komiteen i Trondheim skal ha et møte med politimesteren i byen i slutten av mars, men komitelederen vil ikke si om bevæpningen blir tema på møtet.

I dag er det rundt 5800 polititjenestemenn som bærer våpen i sin daglige tjeneste, ifølge politiet. 

– Det som vil kunne endre Politidirektoratets standpunkt vil først og fremst være en endring i trusselbildet beskrevet gjennom PSTs trusselvurdering, sier Songstad i Politidirektoratet.

Senest 4. februar betegnet PST trusselsituasjonen i Norge som «gjennomgående negativ».