Tvillingene Nina og Bente (43) trosser loven for å få barn

Tvillingene Nina og Bente Jensen er blant stadig flere nordmenn som trosser loven ved å kjøpe egg og sæd i utlandet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Skal ikke vi få lov til å bli mødre bare fordi vi ikke har funnet en mann?, spør de to 43 år gamle søstrene.

De er eneggede tvillinger, og har nå termin med kun få dagers mellomrom. 

I Norge er det ikke tillatt med sæddonasjon til enslige. Det er heller ikke tillatt med eggdonasjon, uansett om kvinnen er enslig eller i et parforhold. 

Nina og Bente Jensen kunne derfor ikke blitt gravide i Norge. 

– For et år siden kom jeg ut av et langt forhold. Jeg hadde lenge ønsket å bli mor. Men jeg hadde hatt flere ufrivillige aborter. Jeg hadde ikke tid til å vente til jeg fant en ny mann. Da min søster fortalte om muligheten for at vi kunne dra til utlandet, måtte jeg slå til, sier Bente Jensen. 

Se hele intervjuet med søstrene øverst.

– En surrealistisk opplevelse

De to søstrene satt seg på flyet til Barcelona. Bente kunne bruke sitt eget egg, men fikk donert sæd fra en fremmed donor. Kvaliteten på Ninas egg var derimot dårligere, hun måtte både ha egg- og sæddonasjon. 

– Det var en surrealistisk opplevelse. Men vi ble møtt av veldig hyggelige leger og sykepleiere. Men vi fikk jo begge høre at oddsen vår for å lykkes var lav. Jeg hadde kun 10 prosent sjanse for å lykkes, fordi jeg brukte mitt eget egg, sier Bente. 

VENTER BARN SAMTIDIG: Tvillingsøstrene Nina og Bente Jensen. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV2
VENTER BARN SAMTIDIG: Tvillingsøstrene Nina og Bente Jensen. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV2

Det er bare få uker igjen til de to søstrene har termin. 

 Et mirakel

– Det er en lykke som ikke kan beskrives. Dette er ikke en skam og bør ikke være ulovlig. Dette er et mirakel, sier søstrene.

Begge ønsker å gå ut offentlig med sin historie fordi de mener det er for mye tabu om temaet. 

– Vi ønsker også å gi håp til andre kvinner som er i samme situasjon. Det fins muligheter for å bli mor selv om du ikke har mann og selv om norsk lov ikke tillater det, sier Nina.

De frykter heller ikke for at det skal gå utover barna at mødrene omgikk norsk lov for at de skulle få komme til verden.

EGG OG SÆD: Nina har fått donert både egg og sæd for å kunne bli mor. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV 2
EGG OG SÆD: Nina har fått donert både egg og sæd for å kunne bli mor. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV 2

– Alternativet hadde jo vært at barna våre ikke hadde vært til. Dessuten blir de søskenbarn og har samme skjebne. Vi har også hverandre og kan støtte både dem og hverandre. Det blir jo bare mer og mer vanlig med ulike familiekonstellasjoner. Vi håper jo også at vi vil møte hver vår mann etterhvert. Uansett vil vi gjøre alt for å vise barna våre at de er høyt elsket, sier de høygravide søstrene.

Har du lignende erfaringer som du ønsker å dele? Ta kontakt med vår journalist!

Flere tilfeller 

Ved Ullevål sykehus forteller de at møter stadig flere kvinner som har vært i utlandet og blitt gravide ved hjelp av egg- og sæddonasjon. 

– De har ingen plikt til å fortelle oss at de har gjort det. Men vi får stadig henvist gravide med svangerskapskomplikasjoner som har fått enten egg- eller sæd fra utenlandske klinikker. Det blir mer og mer vanlig. Det skjer ikke hver dag, men stadig oftere, sier Nina Harsem som er seksjonsoverlege ved Observasjonsposten for gravide ved OUS Ullevål.

Norge er et av få land i Europa som ikke tillater eggdonasjon. I løpet av våren skal Bioteknologirådet komme med en anbefaling til regjeringen om også Norge skal tillate dette.

ULTRALYD: Bente sjekker hvordan det står til med babyen en måned før fødselen. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV 2
ULTRALYD: Bente sjekker hvordan det står til med babyen en måned før fødselen. Foto: Ingvild Gjerdsjø/Steinar Saltvik/TV 2

– Det kunne vært fint å ha dette organisert på en god måte. Vi skulle gjerne fulgt disse kvinnene fra starten slik at vi kan følge dem opp ekstra godt. På grunn av høy alder og egg- og sæddonasjon har de økt risiko for å få svangerskapskomplikasjoner, som morkakesvikt og svangerskapsforgiftning, sier Harsem.

De har ingen plikt til å informere oss om at de har gjort dette i utlandet

– Men mange forteller oss det likevel, nettopp fordi de opplever komplikasjoner, sier overlegen.