TV-spill skal sikre pasientene på norsk sykehus 

Sykehuset Østfold tar i bruk spillteknologi for å hindre at pasientene faller ut av sengen. 

– Av og til kan man få gode ideer av sine barn, sier sykehusdirektør Just Ebbesen.

Han har latt seg inspirere av sine barns spillglede og tar nå i bruk Microsofts Kinect-sensor for å overvåke bevegelsene til pasienter som kan være utsatt for fall.

– Jeg synes sånt er veldig morsomt. For meg er det viktigste at vi bruker tilgjengelig teknologi, og samarbeidspartnere som er villig til å «leke med oss». Det gjør at vi kan få bedre tjenestetilbud til pasientene, sier Ebbesen.

Microsoft tok utfordringen, og direktør Michael Jacobs er begeistret over det de har fått til.

– Vi fulgte sykehusmedarbeiderne rundt omkring på sykehuset for å se deres hverdag og finne ut hvordan vi kan forbedre den. Så begynte vi å kikke oss rundt etter standard teknologi, noe som ikke er veldig dyrt eller krever stor og tung utvikling.

– Og da fant vi sånne ting som spillteknologien til Xbox som er en bevegelsessensor som kan måle om pasienten ramler ut av senga. Noe så enkelt, men likevel banebrytende, det er morsomt å se, sier Jacobs.

Nye muligheter med nytt sykehus

På det nye Østfoldsykehuset, som er under bygging på Kalnes utenfor Sarpsborg, er det kun enerom. Dermed er det behov for varsling hvis noe skulle skje, det handler om å øke pasientsikkerheten, sier sykehusdirektør Ebbesen.

Rimelig er det også. Totalt et par millioner kroner vil det koste å overvåke de utsatte pasientene med denne nye løsningen.

– En sensor er noe av det billigste jeg kan kjøpe, den koster et par hundre kroner. I tillegg har vi fått laget selve meldingsvarslingen, som varsler personalet når noe er iferd med å skje på rommet. Det har ikke kostet spesielt mye, forteller Ebbesen.

– Og hvis du skal se det i et samfunnsøkonomisk perspektiv så kan vi forebygge at to eller tre pasienter får lårhalsbrudd. Da er de pengene spart inn allerede. Og her snakker vi om mange pasienter i året i Norge.