– Vi skal være tøffe og reale

Ole Eskild Dahlstrøm mener filming og overspilling går utover ryktet til ishockeyen.

Stavanger Oilers-trener Petter Thoresens utspill om at Stjernens Ben Blood filmer på isen har satt i gang en debatt i norsk ishockey.

TV 2 Sportens ishockeyekspert Ole Eskild Dahlstrøm har aldri sett på Blood som en spiller som filmer, men er enig med Thoresen når han ser episodene fra onsdagens kamp.

– I en sekvens overspiller han veldig. Han ber om å få dommerens oppmerksomhet, og det er vi ikke glad i. Du skal spille 100 prosent, så får dommeren pelle ut de, sier han.

Den tidligere landslagsspilleren synes det er blitt for mye overspill i norsk ishockey. Det liker han dårlig.

– Det skal være realt. Og det blir lettere for dommerne å dømme når det ikke spilles så mye teater som det blir gjort nå for tiden, mener Dahlstrøm.

For slik var det ikke i gode, gamle dager da han selv var aktiv.

– Jeg vil si det. Før så var det om å gjøre ikke å ramle. Holde seg på beina. Og hvis du ble satt på baken var det om å gjøre å komme seg på beina og se nummeret på han som tok deg, smiler den tidligere Storhamar-kjempen.

Dommersjef Geir Thomas Olsen kan fortelle at det ikke er mange som er blitt utvist for filming denne sesongen.

– Det har jeg ikke tall på, men det er ekstremt få situasjoner. Det er en ny utfordring for oss, sier han til TV 2.

Olsen tror ikke det blir så mye større fokus på å ta dette i sluttspillet. Men vil bruke tid på det inn mot neste sesong.

– I sluttspillet må vi ta det over samtaler, men det må på agendaen om hva som er fokusområder for neste sesong. Samtidig må vi gjøre våre egne vurderinger, og ikke la lagene styre. Lagene endrer noe spillestil inn mot et sluttspill, og vi har ikke vært forberedt på at dette skulle bli en del av utfordringene. Nå ser vi det også i norsk liga dessverre. Vi er nødt til å sette større fokus på dette inn mot neste sesong, mener dommersjefen.

Dahlstrøm synes ikke det bør være noen hindring for dommerne å ta filming, selv om spillerne faktisk blir tatt av motspilleren.

– I noen situasjoner kan dommerne både ta for hekting og gi to minutter for filming samtidig. Eneste måten å få bukt med det vi kaller teater, er at du får straff for det, mener ishockeyeksperten.

I NHL og SHL er det nå bøter til spillere som blir tatt for filming. Men der er det flere kamera på hver kamp, og lettere å avsløre spillerne i ettertid.

– To minuttere skal dømmes der og da, så det trengs det ikke ekstra kamera til. Det handler om bøteleggelse som SHL og NHL har innført, sier Olsen, og får støtte av Dahlstrøm.

– Jeg synes man skal bruke det materiellet man har til rådighet. Noen ganger er det flere kameraer og enklere å se. Andre ganger er det noe vanskeligere. I utlandet er det bøter for filming. Og det kan gå så langt at til og med trenere kan få bøter, sier han.

For nå går det på ryktet løs for ishockeyen.

– Vi må i hvert fall ha det bort. Det har noe med identiteten til ishockey. Vi skal være tøffe og reale. Da kan vi ikke holde på med å be om dommers oppmerksomhet og overspille i situasjoner der det er nærkampspill, sier mannen med 96 landkamper for Norge.