Ti ganger så mange tilfeller av føflekkreft som på 50-tallet

Norge ligger på topp når det gjelder økningen av føflekkreft.

De nye kreft-tallene som kom denne uken, viser at Norge er i verdenstoppen når det gjelder økning av føflekkreft. 

I 2013 fikk 1719 nordmenn denne farlige kreftformen, noe som er nesten ti ganger så mange tilfeller som på femtitallet.

Føflekkreft (malignt melanom) er den alvorligste formen av hudkreft. Den utvikles fra de pigmentdannende celler i huden. Føflekkreft oppstår vanligvis i huden, men kan også forekomme i øyet. I sjeldne tilfeller kan føflekkreft forekomme i slimhinner.

Vestfold på topp

Lill Tove Nilsen er forsker ved Statens strålevern, og mener at det er all solingen sammenlagt som blir for mye.

– Vi nordmenn er mye ute, og i tillegg reiser vi veldig mye på ferie. I tillegg det mange som tar solarium. Har du lys hud, rødt hår og fregner, er du spesielt utsatt, og du har større sjanse for å få hudkreft, sier hun til God morgen Norge.

Hudkreft er den nest hyppigste kreftformen blant både kvinner og menn i aldersgruppen 25 til 49. Hudlege Henning Stang fra Derma hudlegesenter sier at det er fritidssolingen som tar knekken på oss.

– Vi ligger på fritidstoppen i Europa, så vi ser en sammenheng mellom hvem som har mest fri og hvem som får mest hudkreft, sier han.

ALLEREDE STERK: Selv om vi bare er i mars er det viktig å bruke minst solfaktor 20 - spesielt til fjells, advarer ekspertene. Foto: Colourbox.
ALLEREDE STERK: Selv om vi bare er i mars er det viktig å bruke minst solfaktor 20 - spesielt til fjells, advarer ekspertene. Foto: Colourbox.

Vestfold ligger helt på topp når det gjelder forekomst av føflekkreft.

– Der er det mer sol enn for eksempel i Finnmark. Mange er ute i båt hele dagen, og glemmer rett og slett tiden, sier Nilsen.

Menn er verst

Det er i aldersgrupper 50+ vi ser den største økningen, og menn over 50 år har den høyeste forekomsten av denne krefttypen.

– Dette kan være en effekt av gamle synder. Det var en tid man ikke hadde solbeskyttelse i det hele tatt, forteller Stang.

De vil begge to advare mot solarium og fraråde å ta sol for å få et underlag før du skal utsettes for mye sol.

– Det er en myte at man skal herde seg i solarium før man skal ut og reise. Da har man misforstått. Er du maks brun tilsvarer det solfaktor fire-fem, så effekten er ikke så stor som man skulle tro, sier han.

Sola er allerede sterk nok til å bli brent - spesielt på fjellet, og ekspertene advarer mot kombinasjonen snø og sol.

– Husk å snu ansiktet vekk fra sola i tide! Det bør være en ny fjellvettregel, avslutter Nilsen.

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.