Advarer mot ny storkrig i Europa

Europa kommer stadig nærmere en ny storkrig, sier en av Vladimir Putins nærmeste rådgivere til TV 2. Han mener situasjonen i dag er betydelig mer spent enn under den kalde krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tungt amerikansk militærmateriell rullet inn i Riga tidligere denne uken. Det er første gang USA forhåndslagrer krigsutstyr i Baltikum, og det er tungt skyts det er snakk om.

Blant annet Abrams stridsvogner og Bradley pansrede personellkjøretøyer. Årsaken er frykt for at Russland skal prøve seg på noe i de nye NATO-landene i øst, ifølge generalmajor John O'Connor.

– Dette skal vise president Putin og Russland at vi står sammen, sier amerikaneren til nyhetsbyrået AFP, og legger til at utstyret blir værende i Latvia så lenge det trengs for avskrekke russerne.

– Verre enn kalde krigen

Forhåndslagringen er blitt godt lagt merke til i Moskva, der man også har notert seg at amerikanske politikere langt i fra er ferdig med debatten om de skal sende våpen til Ukraina eller ikke.

– Jeg mener forholdet mellom Russland og Vesten i dag er betydelig verre enn under den kalde krigen. Betydelig verre.

Det sier Sergej Markov til TV 2. Han er professor i statsvitenskap, en av Russlands mest profilerte samfunnsdebattanter, og en av Vladimir Putins nærmeste rådgivere. Da Svenska Dagbladet intervjuet ham i sommer, avslørte han at han hadde samtaler på tomannshånd med presidenten opptil tre ganger i måneden.

Sergej Markov er en av Putins nærmeste rådgivere. Foto: Aage Aune/TV 2
Sergej Markov er en av Putins nærmeste rådgivere. Foto: Aage Aune/TV 2

Markov er kjent som en av Kremls «hauker», og stiller seg fullstendig uforstående til sanksjonene Vesten har innført mot Russland etter okkupasjonen av Krim-halvøya for ett år siden.

Vestens versjon av begivenhetene stemmer simpelthen ikke, raser Markov:

– Russland tok aldri Krim-halvøya. Det var folket på Krim som flyktet fra terrorveldet til regimet i Kyiv og kom til Russland, sier Markov.

Definerer virkeligheten

I russiske medier har folk som Sergej Markov nærmest enerett på å definere virkeligheten. Og russere flest har kjøpt budskapet fra Kremls hauker rått: Ukrainas regjering er udemokratisk og driver statsterror mot sine egne innbyggere.

Mange russere skjønner derfor ikke sanksjonene Vesten har innført og føler det som om landet allerede er i krig. Hvem fienden er, er få i tvil om:

«A-me-ri-ka!» Karen vi treffer på gata i Moskva uttaler ordet stavelse for stavelse. Han nærmest spytter det ut, som en reaksjon på at vi i det hele tatt kan være så dumme å spørre.

Moskovitten Lena mener at det er spent mellom USA og Russland. Foto: Aage Aune/TV 2
Moskovitten Lena mener at det er spent mellom USA og Russland. Foto: Aage Aune/TV 2

Et par damer på handletur i kjøpesenteret GUM, like ved Kreml er enige. Men innrømmer at de er redde også.

– Jeg synes situasjonen minner veldig om Cuba-krisen. De forteller oss nok ikke alt som skjer. Men det er svært spent, det er tydelig, sier Lena.

Kun et fåtall av dem vi snakker med later til å mene at deres egen regjering har noen skyld i situasjonen.

Putins pessimist

At folk er engstelige er kanskje ikke så rart med pessimister som Sergej Markov på TV-skjermene nesten daglig. Han har også tidligere gått ut og advart om 3. verdenskrig, og har spesifikt bedt de baltiske landene – og svenskene passe seg for hva de gjør.

Putin-vennen ser mørkt på fremtiden, og nå mener han Europa stadig kommer nærmere en ny storkrig.

Årsaken er den – for ham – uforståelige økende vestlige støtte til Petro Porosjenkos regjering i Kyiv. Han frykter at våpenhjelp og vestlige soldater på bakken blir det neste, og da blir Russland nødt til å reagere.

– Dersom Vesten fortsetter å støtte terrorregimet i Kyiv, som har latt russisk blod flyte i Ukraina, vil det kunne bety at Vesten vil havne i krige mot Russland. Dermed øker dessverre faren for en storkrig i Europa, sier Markov.