NY DINGS: Apple har store forventninger til smartklokken. Om selskapet igjen har klart å skape et produkt som folk bare må ha, gjenstår å se. AFP PHOT / JOSH EDELSON
NY DINGS: Apple har store forventninger til smartklokken. Om selskapet igjen har klart å skape et produkt som folk bare må ha, gjenstår å se. AFP PHOT / JOSH EDELSON

Anmelderene kritiske til Apple Watch

Førsteinntrykket av Apples nyvinning overbeviser ikke teknologifolket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Apple-sjef Tim Cook brukte ord som «revolusjonerende» og «banebrytende» da selskapet presenterte smartklokken mandag. 

De som har prøvd Apples nye klokke er ikke like overbevist. Brukeropplevelsen skal ikke være like intuitiv som for andre Apple-produkter. Treåringer har fint klart å ta i bruk Ipader med sine gode ikoner og selvforklarende grensesnitt.

– Det er virkelig forvirrende å ha både den digitale kronen og kommunikasjonsknappen ved siden av hverandre på siden, skriver Nilay Patel hos teknologi-nettstedet The Verge.

– Mens jeg prøvde å navigere på klokken, trykket jeg på en eller flere av knappene flere ganger uten å vite hvilken som ville få meg tilbake til hjemmeskjermen, ut av en app eller slå på en funksjon. Når man kommer fra det tradisjonelle Apple-grensesnittet hvor én knapp alltid tar deg hjem, er det en betydelig forskjell. Jeg er sikker på at teknologinerder fort vil kategorisere knappene til forskjellige handlinger, men for alle andre er det bare to knapper som ikke er skilt særlig bra, mener Patel.

ULIKE VERSJONER: Her er sportsutgaven av klokken. AFP PHOTO / JOSH EDELSON
ULIKE VERSJONER: Her er sportsutgaven av klokken. AFP PHOTO / JOSH EDELSON

Blandet inntrykk

Heather Kelly hos CNN Money skriver at klokken gir henne blandede følelser. 

– Teknologien føles frisk og spennende, men den kan også virke forvirrende og unødvendig, mener hun.

Hennes favorittfunksjon var muligheten til å fjernstyre Iphonens kamera. Hun kunne se på klokken hvor kameraet pekte og ta bilde av andre som sto og stirret på håndleddene sine.

Geoffry Fowler i Wall Street Journal mener håndleddet er et supert sted å formidle kjapp informasjon, men han er ikke overbevist over hvordan klokken skal filtrere bort det som ikke er viktig.

TETT I TETT: Mange ikoner på en liten skjerm kan gjøre det vrient å navigere. (AP Photo/Eric Risberg)
TETT I TETT: Mange ikoner på en liten skjerm kan gjøre det vrient å navigere. (AP Photo/Eric Risberg)

– Det er en hel verden av apper som vil vibrere eller plinge på håndleddet mitt, selv om jeg egentlig ikke trenger dem, skriver han.

Mangler det lille ekstra

Finn Jarle Kvalheim er journalist i nettstedet tek.no. Han fulgte lanseringen av Apple Watch i Berlin og er en av få nordmenn som har fått prøve produktet.

– Heller ikke Apple har funnet oppskriften, skriver Kvalheim i omtalen av smartklokken.

Han mener klokken ikke utløser den viktige «må ha-følelsen» og er kritisk blant annet til responstiden på enkelte funksjoner og til batteritiden.

LUKSUSVERSJON: Apple Watch kan også fås i 18 karat gull, men da må du punge ut over 100.000 kroner for et eksemplar. Foto: Martyn Landi/Pa Photos
LUKSUSVERSJON: Apple Watch kan også fås i 18 karat gull, men da må du punge ut over 100.000 kroner for et eksemplar. Foto: Martyn Landi/Pa Photos

– Apple sier selv at batteriet skal vare i 18 timer, men selv det er vesentlig kortere enn så godt som alle Android-klokker. De holder i to døgn på en lading og kan fint strekkes til det dobbelte om man bruker dem forsiktig, sier Kvalheim til TV 2.

Sender pulsen til naboen

Fordi skjermen er så liten, fylles den raskt opp av ikoner. Skal man treffe riktig, må man zoome. Ved ut-zoom hadde klokken en tendens til å henge seg opp. Trolig skyldes det dårlig programvare, men opplevelsen overbeviste likevel ikke.

– Et stort aber er at den ikke har noe tydelig bruksområde som allerede finnes på klokker som er på markedet. I dag finnes det smartklokker fra alle de store produsentene. Det er vanskelig å få øye på noen ekstra verdi i Apple Watch bortsett fra småting som at den kan måle pulsen din og sende din hjerterytme til en annen klokke. Den klokken vil da vibrere i takt med pulsen din. Det er et artig konsept, men jeg vet ikke om det er noe folk kommer til å bruke støtt og stadig, sier Kvalheim.

Han tar likevel et forbehold om at det kan dukke opp gode apper som får folk til å stille seg i kø utenfor forhandlerne.

Har ikke tatt av

– Da Iphone kom, var det et produkt alle plutselig måtte ha. Hva tror du om klokken?

– Iphone var et tydelig vannskille. Det er ikke å se her, sier Kvalheim.

Han peker på at salget av smartklokker ikke har tatt av på den måten analytikerne hadde forventet. Samsung solgte 1,2 millioner smartklokker i 2014. Til sammenligning solgte telefonen Galaxy S4 20 millioner eksemplarer på to måneder.

Klokken lanseres i ni land 24. april. Norge er ikke blant disse landene, men den skal komme til Norge i løpet av 2015.

Klokken kommer i to størrelser og i tre varianter. Prisen starter på 2800 kroner til elleville 136.000 for den flotteste modellen.