ENKELT INNGREP: Menn bør ta større ansvar for prevensjon, mener sexolog Haakon Aars. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
ENKELT INNGREP: Menn bør ta større ansvar for prevensjon, mener sexolog Haakon Aars. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

– «Kutt strengen» – få bedre sexliv

Journalist Yngve Ekern synes det er litt umandig når menn bare blåser av muligheten for å sterilisere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det å sterilisere en mann tar bare 20 minutter, er gjort med lokalbedøvelse og kan spare hans partner for en rekke plager knyttet til prevensjon. Likevel er det stor motvilje blant menn til å «kutte strengen» selv om de har fått de barna de ønsker.

Journalist og kommentator Yngve Ekern lot seg sterilisere for fem år siden og angrer ikke.

– Jeg har hørt noen si: «skal det bare komme blårøyk ut av den?» Det er så langt fra virkeligheten. Jeg kan av egen erfaring garantere at det skjer ikke noe negativt med sexlivet, i hvert fall. Snarere tvert imot, for det blir mye tryggere, sier Ekern.

– Man slapper mer av, supplerer sexolog Haakon Aars.

Mange myter

Herrene gjestet God Morgen Norge onsdag for å snakke om noe mange menn kvier seg for, nemlig sterilisering. Aars mener det er på høy tid at menn tar større ansvar for prevensjon i parforholdet.

ENKEL AVGJØRELSE: Siden Yngve Ekern ikke vil ha flere barn, fant han og kona fort ut at det greieste var at han steriliserte seg. Foto: TV 2
ENKEL AVGJØRELSE: Siden Yngve Ekern ikke vil ha flere barn, fant han og kona fort ut at det greieste var at han steriliserte seg. Foto: TV 2

– Veldig mange menn blander litt sammen dette med kastrering og sterilisering. De tror at man kutter manndommen, men det gjør man ikke. Det som skjer er at man kutter strengen. Da kommer  ikke sædceller ut, men man får sædveske ut. Og det skjer ingen ting med potensen. Det er mange menn som tror at man liksom mister manndommen sin, det er helt feil, sier Aars.

Sparer partneren for mye trøbbel

Mange kvinner opplever bivirkninger av p-piller og annen prevensjon. Yngve Ekern ser ingen grunn til at kvinner skal bruke prevensjon i 10-15 år når det er så enkelt for menn å ta saken i egne hender. Han har to sønner og har ingen planer om å få flere barn.

– Kona og jeg bestemte oss for å gjøre det på denne måten. Det var ikke noe diskusjon, vi så på fordeler og ulemper og landet helt klart på den ene siden.

Inngrepet er meget enkelt, i motsetning til om kvinner skal steriliseres. For mannens del kan det til og med reverseres om han skulle angre.

– Det handler om å dele på ansvaret, og det betyr at mannen også kan ta sin del av ansvaret for dette med prevensjon, mener Haakon Aars.