Tok med Evy Kristine hjem etter at hun døde tre dager gammel

Da lille Evy Kristine, som led av en alvorlig hjertefeil, døde, klarte ikke foreldrene å etterlate den lille kroppen på sykehuset.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Prisen for årets bilde i dansk presse gikk til Politikens fotograf Martin Lehmann. Det mye omtalte bildet viser Rose (5) ligge død hjemme i sin egen seng.

Også her hjemme i Norge finnes det foreldre som velger å ta med sitt avdøde barn hjem.

Ble bare tre dager gammel

Evy Kristine kom til verden 15. april 2010. Den lille jenta ble født med alvorlig hjertefeil og hadde kromoson-avvik. Den første tiden ble derfor svært spesiell for mamma Siri Fuglem Berg (45) og pappa Odd Gunnar Paulsen (46).

TILKOBLET SLANGER: Evy Kristine litt over én dag gammel - halveis i livet. Foto: privat.
TILKOBLET SLANGER: Evy Kristine litt over én dag gammel - halveis i livet. Foto: privat.

– Hun lå i fanget til én av oss stort sett hele tiden. De andre barna våre kom innom hver dag og fikk holde og se henne i live, forteller mamma Siri til God morgen Norge.

SKAPTE BÅND: For de tre søsknene var det godt å ta ordentlig farvel med lillesøster. Foto: Privat.
SKAPTE BÅND: For de tre søsknene var det godt å ta ordentlig farvel med lillesøster. Foto: Privat.
STOLT:  Guro (her 3 år) var stolt av lillesøster. Foto: Privat.
STOLT:  Guro (her 3 år) var stolt av lillesøster. Foto: Privat.

Etter bare tre dager på sykehus måtte den lille kroppen gi opp kampen.

Foreldrene hadde på forhånd fått vite at datteren kom til å være syk. Trebarnsmoren Siri hadde fått tid til å tenke på hvordan hun ville håndtere det som sannsynligvis kom til å skje.

– Det hele begynte med en australsk dokumentar jeg så da jeg gikk gravid med min første. Den handlet om en dame som filmet hele svangerskapet sitt. Barnet døde og hun tok det med hjem. Det var første gang jeg hørte om det, sier hun.

Det fikk Siri til å vurdere hva hun hadde gjort hvis hun opplevde noe lignende.

Lå i vugga i stua

For paret, som begge er utdannet innen medisin, føltes det naturlig å ta med Evy Kristine hjem til Gjøvik da hun døde på sykehuset. Hun ble hjemme hos familien i nesten ti dager før hun til slutt ble begravet.

– Det var april, og det var fortsatt kjølig ute. Når man er død så forandrer kroppen seg litt. Jo kaldere det er, jo mindre forandrer den avdøde seg. Vi løste det med å la døra inn til stua stå litt på gløtt, og så lå hun i en liten vugge der. Da kunne barna komme inn og kikke og kose med henne når de ville, forteller pappa Odd Gunnar.

For søsknene til Evy Kristine var det både godt og spesielt å ha lillesøster hjemme selv om hun var død.

– Det som er fint med barn er at de er med på å ufarliggjøre døden. De har ikke de samme fordommene som voksne. Spesielt minstemann på tre år endte opp med å få et eierskap til lillesøsteren, sier Siri.

Ikke uverdig

Selv om valget føltes naturlig for foreldrene fikk de likevel kritikk fra utenforstående som ikke skjønte hvorfor de lot søsknene omgås Evy Kristine så mye.

– På enkelte nettdebatter har det vært stygg kritikk. Det stod at det var uverdig at vi lot barna «leke» med henne. Men alt var veldig rolig og verdig. Barna var forsiktige da de holdt henne, og det ble egentlig bare veldig fint, sier Siri.

PROFESJONELL FOTOGRAF: For foreldrene var det viktig å forevige tiden med Evy Kristine. Foto: Kristine Grav Hardeberg/studiokristine.no
PROFESJONELL FOTOGRAF: For foreldrene var det viktig å forevige tiden med Evy Kristine. Foto: Kristine Grav Hardeberg/studiokristine.no

Å ha den lille jenta hjemme gjorde det også lettere for barna å innse at hun ikke kom til å bli levende igjen.

– Det ble en mindre brå overgang. De fikk tid til å omstille seg og ta ordentlig farvel med henne, i stedet for at hun ble revet bort slik det vanligvis fungerer, fortsetter Odd Gunnar.

Familien valgte også å kontakte fotograf Kristine Grav Hardeberg for å forevige tiden mellom fødselen og begravelsen.

Vil vise et alternativ

Foreldrene er klar over at å ha sin avdøde baby hjemme hos seg kanskje ikke er for alle, men synes det er viktig å være åpne om at det er en mulighet for de som ønsker det.

– Dette er noe man først og fremst gjør for familiens sorgprosess. For oss er det viktig å alminneliggjøre det litt, sier Odd Gunnar.

For mamma Siri hadde morsinstinktet mye å si for valget hun tok.

– Jeg hadde en beskyttelsetrang. Jeg ville ha henne hos meg til hun kom i jorda fremfor at hun lå på et kjølig lager, avslutter hun.

Se innslaget fra God morgen Norge øverst i saken.

^
^
^
^
^
^