AVSLØRER: For første gang forteller en norsk kvinne om hvordan det var å være gift med en norsk IS-kriger. Foto: TV 2
AVSLØRER: For første gang forteller en norsk kvinne om hvordan det var å være gift med en norsk IS-kriger. Foto: TV 2

Ekskona til norsk Syria-kriger:
«Mine 72 dager i helvete»

OSLO (TV 2): Hun fikk ikke bruke sminke eller solbriller. Sa hun hei til venner, fikk hun juling. Etter 72 dagers ekteskap med en ekstrem islamist fikk hun nok. Da kom skilsmissen på sms.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dette er historien om en av ekskonene til en norsk Syria-kriger. TV 2 kjenner identiteten til den etnisk norske konvertitten.

For første gang velger kone nummer to å fortelle anonymt om sitt livs mareritt. Hun vil advare andre som drømmer om å gifte seg med en islamist. Kvinnen vi møter er i 20 årene. Kledd i en heldekkende jalabaya med et Burberry-sjal. Vi setter oss på en kafe. Hun gruer seg, men mener det er viktig at sannheten om norske Syria-krigere kommer frem.

– Det var en venn som introduserte meg for ham i Oslo. Vi møttes tre ganger og var kjent i tre uker før han spurte om vi kunne gifte oss. Jeg sa ja, sier den unge kvinnen og ser ned på bordet.

Den muslimske vielsen fant sted sommeren 2014 i en moske i Oslo.

– Det er den største feilen i mitt liv. Jeg angrer og skammer meg.

Gift flere ganger

Den etnisk norske mannen har også vært gift en gang tidligere. TV 2 har snakket med kvinnen fra Oslo som er i 20-årene. Hun forteller at ekteskapet varte i to måneder i 2013.

– Jeg gikk fra ham etter to måneder fordi han begynte å bli for ekstrem. Han var en grei person som utviklet seg feil. Jeg visste ikke noe om hans fortid, sier den første kona til TV 2.

Forbud mot solbriller

Bare noen dager etter vielsen forsto den unge kvinnen at hun og ektemannen var vidt forskjellige mennesker. Det var ikke slik hun hadde tenkt at livet skulle bli.

– Jeg fikk ikke lov til å bruke parfyme, smykker, sminke eller solbriller. Å hilse på naboen var også forbudt. Jeg fikk ikke lov til å møte gamle venninner som ikke brukte hijab. Han nektet meg også å ha kontakt med venner som ikke var muslimer. Det var helt sykt.

Hun beskriver hvordan livet endret seg på få dager.

– Jeg tok inn en person i livet mitt som jeg egentlig ikke visste noe om. Han var aggressiv og slo meg flere ganger. Det skjedde etter at jeg hadde hilst på gamle venner på butikken. Selv om han slo meg klarte jeg ikke å anmelde ham. Jeg trodde kanskje at det var min feil, forteller kvinnen.

Partyjente

Hun kom til Norge i 2007. Var en partyjente. Ikke en helg uten fest og alkohol. Men for to år siden skjedde det en plutselig forandring.

– Jeg hadde religiøse drømmer. Etter hvert fant jeg ro i religionen og begynte å praktisere troen min mer og mer. Jeg tenkte på alle syndene mine og at jeg måtte gjøre bot.

Den unge kvinnen beskriver hvordan hun trodde at menn med langt skjegg var gode muslimer.

– Jeg ble lurt av skjegget hans. Jeg trodde at de fromme og religiøse hadde langt skjegg. Nå vet jeg at det bare er tull, sier kvinnen.

Mye hat

Hun forteller om hvordan eksmannen, som er en konvertitt, hatet Norge.

– Han pleide å gå ut midt på natten for å møte folk. Når jeg spurte hvorfor sa han at jeg ikke måtte blande meg. Han er etnisk norsk, men full av hat til Norge. Han sa han hatet demokratiet og de vantro. Jeg forsto ikke hvor alt hatet hans kom fra.

Kvinnen forteller hvordan den tidligere ektemannen ble fascinert av propaganda-videoene til terrorgruppa Islamsk Stat (IS).

– Han pleide å rope ut «Allah ho Akbar» når han så Islamsk Stat på TV. Jeg forsto det ikke og vi begynte alltid å diskutere og krangle.

Syria neste

Hun mistenkte at mannen ville egentlig reise til Syria. Til slutt bestemte hun seg for å finne ut om det stemte.

– Jeg sa til ham at jeg ville til Syria. Da tok han mobilen min og la den i stua før han kom tilbake til soverommet. Han lurte på om jeg virkelig ville dra. Ja, sa jeg. Da sa han at han ikke hadde turt å fortelle meg at det var det han også ønsket. At vi skulle reise til Syria og gjøre jihad.

Hun sier at hun så sjokkert på ham. Syntes synd på mannen som var født og oppvokst i Norge. Som knapt hadde vært muslim i mer enn ett år. En som ikke kunne flere enn tre vers fra Koranen, men som likevel drømte om det såkalte kalifatet.

– Der satt han. En bortskjemt nordmann som ikke visste noe om krig. Jeg sa at jeg hadde nevnt Syria for å finne ut hva han egentlig ville. Jeg har bakgrunn fra et land som er i krig. Jeg vet hva det betyr. Han hadde ikke peiling.

Kvinnen forteller at hun hadde fått nok. Han måtte ut og vekk fra livet hennes.

– Jeg sa jeg ville ha ham ut av huset mitt og at jeg ville ha skilsmisse med en gang. Jeg ville ha en god muslim som mann, ikke en ekstremist. Han ba om litt tid til å finne nytt sted. Jeg orket ikke tanken på å ha ham i nærheten, så jeg flyttet ut til en venninne.

Skilt på SMS

Etter noen uker reiste den etnisk norske mannen til Syria. På vei ut av landet sendte han en tekstmelding til kona.

– Med denne sms er vi herved skilt, skrev han. Konvertittene er de verste. De vet ikke hva ekte Islam er. Jeg forstår ikke at jeg kunne være så lettlurt, sier hun.

Eks-mannen hennes er en av de minst 70 personene som har reist fra Norge for å krige i Syria.