SKYTING: Den amerikanske delstaten Utah skal begynne å henrette dødsdømte fanger ved skyting. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP
SKYTING: Den amerikanske delstaten Utah skal begynne å henrette dødsdømte fanger ved skyting. Foto: Scott Olson/Getty Images/AFP

Amerikansk delstat gjeninnfører henrettelse ved skyting

Washington (NTB-Reuters): Folkevalgte i Utah har vedtatt å gjenoppta henrettelser ved skyting dersom giftsprøyte ikke er tilgjengelig i den amerikanske delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dersom guvernøren undertegner lovforslaget, blir Utah den første delstaten som tillater praksisen.

Utah henrettet dødsdømte fanger ved skyting i en årrekke før giftsprøyta ble tatt i bruk i 2004. En rekke amerikanske delstater har vært på jakt etter nye legemidler til bruk i giftsprøyta de siste årene.

Årsaken er at flere av de store internasjonale legemiddelprodusentene har av etiske grunner sluttet å framstille eller selge legemidlene som tradisjonelt er blitt brukt til henrettelser av dødsdømte fanger i USA.

Tilhengere av å gjeninnføre skyting som henrettelsesmetode, viser til flere henrettelser som har gått galt i delstater som har tatt i bruk eksperimentelle giftblandinger. Dødsdømte fanger i Ohio, Arizona og Oklahoma har måttet gjennomgå tilsynelatende smertefulle og langtrukne henrettelser, og argumentet er at skyting er mer humant.

Også i delstatene Missouri og Wyoming har politikerne foreslått å gjeninnføre henrettelse ved skyting. (©NTB)