Dømt for drap på kameraten:

Halloween-drapsmann (25) kan slippes fri etter kun tre år – pårørende sjokkert

Et drøyt år etter han ble dømt til psykisk helsevern kan gjerningsmannen etter det såkalte halloween-drapet bli en fri mann.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag startet behandlingen av spørsmålet om opphør av tvunget psykisk helsevern i Drammen tingrett.

– En uhyrlig tanke

Andreas Nilstad ble brutalt knivdrept mens han sov i en leilighet på Bislett i Oslo.

Gjerningsmannen ble dømt til tvunget psykisk helsevern etter det såkalte Halloween-drapet. Legene ved Vestre Viken helseforetak mener han er frisk nok og vil slippe ham fri.

– Det er en uhyrlig tanke. Det er skremmende. Jeg er usikker på hvordan jeg reagerer, sier Geir Ole Nilstad, far til den drepte Andreas Nilstad.

OVERLEVDE: Marius Løken var i samme leilighet på Bislet og ble knivstukket 15 ganger i vitale organer av 25-åringen som drepte Andreas Nilstad. FOTO: Ola Haram / TV 2.
OVERLEVDE: Marius Løken var i samme leilighet på Bislet og ble knivstukket 15 ganger i vitale organer av 25-åringen som drepte Andreas Nilstad. FOTO: Ola Haram / TV 2.

Barnebarn

TV 2 møtte Geir Ole Nilstad og barnebarnet Nathalie på tre år noen dager før rettssaken.

– Det er jo et lyspunkt når vi får henne på besøk. Hun er jo veldig lik Andreas, både i utseende og fakter, så vi kjenner at det er mye der, smiler Geir Ole Nilstad.

Men pappa Andreas som hun er så lik fikk Nathalie aldri møtt. Andreas Nilstad fikk vite at kjæresten Line Sørenmo var gravid samme dag som han ble drept med en kjøkkenkniv.

– Det var jo en grotesk handling, sier Geir Ole Nilstad.

Gjerningsmannen som var en del av samme vennegjeng som Andreas, ble i Oslo tingretts dom av 30. august 2013 erklært utilregnelig og dømt til tvungent psykisk helsevern. Han slapp dermed fengselsstraff og ble overlatt til helsevesenet for behandling.

TV 2-serien «Vårt lille land» har fulgt Marius Løken, kameraten til Andreas Nilstad, som også ble rammet av drapsmannens kniv. Episoden sendes på TV 2 og blir tilgjengelig på Sumo (abonnement) lørdag 14. mars.

Reagerer på permisjon

Nilstad synes det er vanskelig å forstå at 25-åringen allerede to måneder etter rettssaken var ute på sin første permisjon. Enda sterkere reagerer han på at drapsmannen siden i fjor sommer har fått permisjon fra sykehuset og nærmest permanent fått lov til å bo hjemme hos sine foreldre.

REAGERER: Geir Ole Nilstad, far til den drepte Andreas Nilstad, vitnet i rettssaken første dag i Drammen tingrett. FOTO: Ola Haram / TV 2
REAGERER: Geir Ole Nilstad, far til den drepte Andreas Nilstad, vitnet i rettssaken første dag i Drammen tingrett. FOTO: Ola Haram / TV 2

– Det er helt ubegripelig, og det er en hån mot de etterlatte. Hadde jeg sett ham da så hadde jeg kommet til å prøve å oppholde ham, eller hvert fall holdt oppsyn, og ringt politiet. Jeg hadde vært helt sikker på at han hadde rømt. Og nå, et drøyt år etter dommen, mener legene ved behandlingsinstitusjonen altså at drapsmannen er helt frisk og derfor bør settes fri, sier Nilstad.

Ser til utlandet

De etterlatte hadde helst sett at gjerningsmannen måtte sone en fengselsstraff etter at han er ferdigbehandlet slik lovverket åpner for i enkelte andre land.

– Det er vanskelig å skjønne at en slik handling kan ende så enkelt. At folk trenger hjelp, det er nå så, men der i fra til at han ikke skulle kunne ta en straff etter å bli erklært frisk, det er vanskelig å forstå, sier Nilstad.

– Andreas var 22 år da dette skjedde. Han hadde en utdannelse, han hadde fast jobb, han hadde bil, han hadde kjøpt seg leilighet, hadde samboer og et barn på gang. Jeg var utrolig stolt av ham, sier Geir Ole Nilstad.

Lar sakkyndige avgjøre saken

Gjerningsmannen har vært til behandling ved Vestre Viken helseforetak i 18 måneder etter at han ble dømt til tvungent psykisk helsevern i 2013. Det er ikke gjerningsmannen selv, men behandlende lege som begjærer mannen løslatt.

25-åringen ønsker ikke å slippe ut før han er helt sikker på at han er frisk.

– Han stiller seg helt nøytral og lar det bli opp til de sakkyndige og retten å avgjøre om det er fare for gjentakelse, sier mannens forsvarer Harald Stabell til TV 2.