Belcheragh, Afghanistan 20100709.
En soldat fra Telemark bataljon sikrer et hushjørne. Han blir beskutt fra høyden midt i bildet. Bilen til høyre er en norsk Iveco.
Foto: PRT Meymaneh / Scanpix
Belcheragh, Afghanistan 20100709. En soldat fra Telemark bataljon sikrer et hushjørne. Han blir beskutt fra høyden midt i bildet. Bilen til høyre er en norsk Iveco. Foto: PRT Meymaneh / Scanpix

Engelsk avis hyller norske IS-jegere

Når avisen Daily Mail skriver om Telemark bataljon, beskrives den norske styrken som en norsk versjon av den franske fremmedlegionen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den norske styrken Telemark bataljon skal sende 50 soldater til Irak for å drive opplæring av kurdiske styrker, som kjemper mot terroristene i IS. 

Men der norske medier og politikere bruker nøkterne begreper som «opplæring av personell» og påpeker at bataljonen ikke skal inn i kamphandlinger, kjører Daily Mail på med macho krigsretorikk.

Punisher-emblem

Avisen er særlig opptatt av at noen medlemmer av Telemark bataljon hedrer sin døde kamerat, Claes Joachim Olsson, med et eget jakkemerke. 

Olsson, som gikk under tilnavnet Jokke, ble drept av en veibombe i Ghowrmach i Afghanistan.

På merket er en hodeskalle lik den som er kjennetegnet til tegneseriefiguren «The Punisher», som med sine ukonvensjonelle metoder stopper kriminelle. Teksten på merket sier «Jokke - we will never forget».

Daily Mail løfter også frem igjen bataljonens kamprop med referanser til vikingenes Valhall. Valhall-retorikken vakte stor oppmerksomhet i Norge i 2010. Telemark bataljon måtte svare for ordbruken, som ble oppfattet som glorifisering av krigshandlingene. 

– IS bør være redd

Men i avisen underbygger det bare inntrykket av en topptrent spesialstyrke. Amerikaneren Charles Stanley uttaler seg om den norske styrken. Han jobbet med Telemark bataljon i Bosnia på 1990-tallet.

– IS bør frykte dem. De holder ikke tilbake, og da de gikk til kamp var det alt de brydde seg om, helt til oppdraget var fullført, sier Stanley til Daily Mail. 

– Ingenting var halvgjort for den gjengen. Det var alt eller ingenting, sier Stanley, som selv er tidligere sersjant fra det amerikanske flyvåpenet. 

Militær disiplin

Han beskriver IS-krigerne som en styrke av ukontrollert kaos, uten militær disiplin eller strategi. 

– De har ingen annen strategi enn rå styrke. Den veltrente, disiplinerte enheten fra Norge vil gjøre kort prosess med alle IS-soldater de møter, sier han.

– Som Fremmedlegionen

Han skryter Telemarks bataljon opp i skyene, og sammenligner dem med en av de mest myteomspunnede hær-avdelingene i verden. 

– Da vi var Kuwait-krigen mot Saddam Hussein, kunne de best sammenlignes med Den franske fremmedlegionen, når det gjelder villskap og kompetanse, sier Stanley.

Medlemmene som brukte det Punisher-lignende symbolet på jakken, begynte med dette da Stanley ikke lenger jobbet med dem. Han sier det er vanlig i krigssituasjoner.

– I Vietnam hadde de spar ess-kortet. Nå har de tatt i bruk hodeskaller og tegneserie-referanser, sier han. 

Troppsjefen som brukte dette jakkemerket, beklaget senere å ha brukt merket. Saken vakte stor oppmerksomhet etter at magasinet Alfa fortalte om norske soldaters syn på å være i krigen.

Kompetente

Forfatter og krigsreporter Henrik Hovland har tidligere engasjert seg for norske soldater i utenlandstjeneste. Han sier Telemark bataljon har høy anseelse. 

– Mitt inntrykk er at utlendingene som kjenner Telemark bataljon oppfatter norske profesjonelle soldater som kompetente. Men det gir ikke et godt inntrykk at vi mangler et gjenkjennbart spesialistbefalskorps med egne gradsnivåer. Telemark bataljon er også en relativt ung avdeling, og har begrenset med kamperfaring, skriver Hovland i en e-post til TV 2.

Myter og misforståelser

KOMPETENT BATALJON: Forfatter Henrik Hovland mener Telemark bataljon har et godt ry blant utenlandske kolleger. Foto: Knut Falch / SCANPIX
KOMPETENT BATALJON: Forfatter Henrik Hovland mener Telemark bataljon har et godt ry blant utenlandske kolleger. Foto: Knut Falch / SCANPIX

Forfatteren og den tidligere FN-etterforskeren kjenner ikke igjen sammenligningen med den beryktede Fremmedlegionen. 

– Særlig når det gjelder tradisjoner og kultur er det stor forskjell på Fremmedlegionen og en norsk avdeling som Telemark bataljon. Men å sammenlikne dem med Fremmedlegionen blir feil nesten uansett, også fordi legionen er omgitt av så mange myter og misforståelser, sier han.

Daily Mail skriver at medlemmer av Telemark bataljon har sprayet «Punisher-merket» på afghanske hus, der det bodde afghanere som var mistenkt for Taliban-tilknytning.

Hovland tror ikke dette er inntrykket utlendinger har av norske soldater.

– Nei, denne britiske journalisten synes det er stas med norske soldater som har malt et dødningehodesymbol hentet fra tegneserieblader på sivile afghanske hjem. Men mange utenlandske profesjonelle soldater vil oppfatte slik oppførsel som både kontraproduktivt i forhold til oppdraget og ganske barnslig, mener Hovland.