Klar favoritt i stor appelsinjuice-test

Det finnes stadig flere typer appelsinjuice i butikkene. Går det an å smake forskjell på juice som er fra konsentrat, og det som ikke er fra konsentrat? 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2-programmet Matkontrollen har smakstestet seks ulike juicer. Fire av dem er ikke fra konsentrat, og to fra konsentrat. Testpanelet er klasse 1STB på Fyrstikkaléen skole i Oslo.

En av juicene skilte seg klart ut som elevenes favoritt, nemlig juicen fra Jacobs til 39,90 per flaske.

– Den var perfekt. Litt mer søt enn syrlig, noe jeg elsker, mener en av guttene i klassen, Arslan Ejaz Ahmed.

Til sammen 23 elever var med i testen, og de ga terningkast fra én til seks. Juicen fra Jacobs fikk terningkast fem.

Også de andre juicene som ikke er fra konsentrat likte elevene godt. Både Cevita, Tropicana og Sunniva Premium fikk terningkast fire. En firer ble det også til en av konsentratjuicene, Eldorado, mens konsentratjuicen fra Lerum fikk klar bunnplass med terningkast to.

Hvor er appelsinene?

I forbindelse med testen har vi også besøkt Tines juicetapperi i Oslo. Her tappes seks hundre tusen liter juice i uka, og denne morgenen er de i gang med å tappe 150.000 liter. Men hvor er appelsinene?

– Appelsinene er i Brasil, det er der de vokser. Det er dårlig klima for appelsiner her i Norge, sier Bjørn Rømo, prosessansvarlig i Sunniva.

Appelsinene som havner i blant annet Sunniva Premium, kommer fra enorme plantasjer i Brasil. Der blir de presset, deretter fryses fruktkjøttet ganske umiddelbart. Juicen sendes så nedkjølt på store tankskip til Europa, hvor det frosne fruktkjøttet blandes med juicen. Det meste havner i Belgia og Nederland, hvor kundene handler inn råvaren.

– Så dette er ikke nypresset akkurat, men nytappet?

– Det kan du si. Det tar litt tid fra Brasil til Oslo når det går med båt, men det skal egentlig ikke ha noe å si for kvaliteten. Det er frysingen som gjør at den holder seg frisk, forklarer Rømo.

Dyr vanntransport

På Alnabru i Oslo tappes juice både fra konsentrat, og den som ikke er fra konsentrat.

– Hva er egentlig forskjellen?

– Forskjellen er at det som ikke er fra konsentrat bare er vanlig pressa juice, rett og slett. Når det er fra konsentrat, da har man dampa juicen for å fjerne vannet, forklarer Marte Herdlevær, kvalitetsleder i Sunniva.

Årsaken til at man gjør dette er at det er dyrt å transportere vann. På endelig produksjonssted tilsettes samme mengde vann som er fjernet i dampeprosessen.

– Er det bedre kvalitet når det ikke er fra konsentrat?

– Ernæringsmessig er kvaliteten omtrent den samme. Men juice som ikke er fra konsentrat er jo dyrere nettopp fordi man frakter vann i tillegg til juicen.

– Men den er like sunn?

– Like sunn! Det er den.

– Men det som ikke er fra konsentrat smaker muligens litt bedre?

– Det er nok forskjellen ja, innrømmer Herdlevær.

Testresultatet:

  • Jacobs. Terningkast 5. 39,90 kroner per liter.
  • Tropicana. Terningkast 4+. 20,50 kroner per liter.
  • Sunniva. Terningkast 4-. 23,90 kroner per liter.
  • Eldorado (fra konsentrat). Terningkast 4-. 13,50 kroner per liter.
  • Cevita. Terningkast 4-. 34,90 kroner per liter.
  • Lerum (fra konsentrat). Terningkast 2. 10 kroner per liter.

Matkontrollen sendes på TV 2 torsdag klokken 20.00.