Fraråder å gi barn Paracet for ofte

Har du barn som går med Paracet-pakken i skolesekken og bruker smertestillende på daglig basis? Da bør varsellampene lyse, sier kjendislege.

En studie publisert i Annals of the Rheumatic Diseases, antyder at bivirkningene av paracetamol er alvorligere enn det har vært konkludert med tidligere, skriver Dagens Medisin.

En overdreven bruk av Paracetamol førte blant annet til forhøyet risiko for hjerteinnfarkt, forhøyet blodstrykk og hjerneslag i forhold til de som ikke brukte medikamentet.

I 2013 viste i tillegg forskning fra Høgskolen i Oslo og Akershus og Universitetet i Oslo at ungdom er storforbrukere av medikamentet.

Finn den egentlige grunnen

Kjendislege Fedon Lindberg blir bekymret når foreldre putter pakken med Paracet i skolesekken fordi de vet at barnet kommer til å få bruk for det.

– Å ta paracet en sjelden gang når barnet har smerter er uproblematisk. Problemet oppstår når man har ungdom som bruker det ofte, noe også studier viser er et faktum, sier han til God morgen Norge.

Lindberg mener at man må ta tak i det egentlige problemet.

– Bruker en ung person paracetamol daglig, må man heller se på hva som er årsaken til at man har kommet dit man er, fortsetter han.

UNG SMERTELINDRING: Over en fjerdedel av 15-16-åringer i Norge bruker smertestillende daglig til ukentlig. Det er for ofte, mener overlege Sigurd Hortemo og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg. Foto: TV 2
UNG SMERTELINDRING: Over en fjerdedel av 15-16-åringer i Norge bruker smertestillende daglig til ukentlig. Det er for ofte, mener overlege Sigurd Hortemo og spesialist i indremedisin Fedon Lindberg. Foto: TV 2

Ikke sukkertøy

Sigurd Hortemo er overlege ved Statens legemiddelverk, og sier at normal bruk fortsatt er anbefalt når det er behov for det.

– Paracetamol er et legemiddel som har vært brukt i mange år, og som har vist seg å være trygt og godt. Vi synes det er bra at det blir gjort slike undersøkelser, men de har svakheter. Det er vanskelig å si hva som skylles paracetamol og den lidelsen som man tok paracetamol for, sier han.

Han er likevel enig i Lindbergs argumenter.

– Slike studier er viktig, for de får oss til å tenke på at man bare skal bruke lave doser. Når ungdom bruker slike legemidler ofte, skal man tenke seg om. I stedet for å ta tak i livet velger man da en lettvint løsning, mener overlegen.

Hortemo påpeker også at hyppig bruk av paracetamol kan forårsake hodepine i seg selv.

 - Det er anbefalt som førstevalg når det gjelder smertestillende, men studier minner oss på at det er medisin, det er ikke sukkertøy, avslutter han.

Se innslaget fra God morgen Norge ovenfor.