HALLOWEEN-DRAPET: Et svært blodig åsted møtte politiet på Bislett i Oslo etter at en da 24 år gammel mann drepte kameraten med kniv. Nå kan gjerningsmannen slippe ut fra tvungent psykisk helsevern. FOTO: TV 2
HALLOWEEN-DRAPET: Et svært blodig åsted møtte politiet på Bislett i Oslo etter at en da 24 år gammel mann drepte kameraten med kniv. Nå kan gjerningsmannen slippe ut fra tvungent psykisk helsevern. FOTO: TV 2

25-åringen er livredd for å bli syk igjen

DRAMMEN TINGRETT (TV 2): To forskjellige konklusjoner fra de sakkyndige om mannen burde løslates.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Drammen tingrett skal de fire neste dagene vurdere om 25-åringen som er dømt til tvungent psykisk helsevern for det såkalte Halloween-drapet i Oslo i 2011 kan løslates.

Forskjellig konklusjoner

Behandlende lege ved Vestre Viken helseforetak mener 25-åringen ikke ville fått psykose uten bruk av cannabis. Konklusjonen er at om han holder seg unna rus, vil det ikke foreligge fare for psykose og at det heller ikke er noen gjentakelsesfare.

I sitt innledningsforedrag sa aktor Carl Graff Hartmann at det vil bli lagt fram en rapport fra de oppnevnte sakkyndige som har kommet til en annen konklusjon enn Vestre Vikens behandlende lege.

Permisjon siden i fjor sommer

25-åringen har hatt permisjon siden i fjor sommer og har mesteparten av tiden vært hjemme hos familien. En gang i uken reiser han til sykehuset for samtale med behandler. 

– Man prøver å gjøre normale ting og gjøre det til en så normal situasjon som mulig, sier 25-åringen i retten. 

Mye arbeid går på å finne avledning på tunge dager. Han har fått seg en valp og sier det er en god distraksjon.

– Hver eneste kveld, når jeg legger meg, jeg er livredd for å bli syk igjen. Bare det å legge en hånd på hunden hjelper veldig.

Aktor vil vite om 25-åringens forhold til rus mens han har vært på permisjon.

– Jeg har ikke ruset meg. Jeg er ferdig med rusmidler. Alkohol og alt sånn.

– Hva tenker du om fremtiden? Hvilke planer har du, spør aktor.

– Jeg har lyst til å ta over gården hjemme, drive den og sånne ting. Men det er klart, jeg vet ikke hvor lenge jeg skal være på dom, om jeg får være frisk eller hva som skjer fremover. Det er ikke opp til meg å styre. Akkurat nå går det litt dag til dag.

Han forklarer at han prøver å skape gode rutiner for å få dagene til å gå.

I RETTEN: Aktor Carl Graff Hartmann og forsvarer Harald Stabell. FOTO: OLA HARAM / TV 2
I RETTEN: Aktor Carl Graff Hartmann og forsvarer Harald Stabell. FOTO: OLA HARAM / TV 2

Forstår ikke at dette skjer nå

– Jeg trodde at det var snakk om helgepermisjon, men her i retten forstår jeg jo at dette gjelder hele tiden, sier faren til drapsofferet i retten i dag.

Han syns det er vanskelig å forstå at 25-åringen siden i fjor sommer har fått permisjon fra sykehuset. 

– Det har vært en kjempestor påkjenning at dette skjer allerede nå. I dommen stod det at det ville gå minimum tre år før eventuell løslatelse. Det er ubeskrivelig og en merkelig tanke, sier faren.

FORSVARER: Advokat Harald Stabell forsvarer den drapsdømte 25-åringen. Foto: Ola Haram/ TV 2
FORSVARER: Advokat Harald Stabell forsvarer den drapsdømte 25-åringen. Foto: Ola Haram/ TV 2

Dømt utilregnelig

Andreas Nilstad (22) ble drept etter en Halloween-feiring natt til 30. oktober 2011. Dagen før hadde han fått vite at kjæresten Line Sørenmo (24) var gravid.
Domfelte husket kun bruddstykker av hendelsesforløpet og retten mente han led av alvorlige vrangforestillinger da drapet skjedde. Blant annet skrev han «Gud» med blod i oppgangen.
Mye av rettssaken gikk med til å avklare hvorvidt 25-åringens psykose skyldtes inntak av cannabis eller ikke. Om den var rusutløst ville han bli dømt som strafferettslig tilregnelig, men retten kom til at han var utilregnelig.

Ikke eget ønske

25-åringen har vært til behandling ved Vestre Viken helseforetak i 18 måneder etter at han ble dømt til tvungent psykisk helsevern i 2013. Det er ikke gjerningsmannen selv, men behandlende lege som begjærer mannen løslatt.

25-åringen ønsker ikke å slippe ut før han er helt sikker på at han er frisk.

– Han stiller seg helt nøytral og lar det bli opp til de sakkyndige og retten å avgjøre om det er fare for gjentakelse, sier mannens forsvarer Harald Stabell til TV 2.

VITNE: En av 25-åringens kontakter fra Vestre Viken helseforetak forteller om sin kontakt med den drapsdømte. FOTO: Ola Haram / TV 2
VITNE: En av 25-åringens kontakter fra Vestre Viken helseforetak forteller om sin kontakt med den drapsdømte. FOTO: Ola Haram / TV 2

Samfunnsvern

Påtalemyndigheten motsetter seg behandlende leges ønske om opphør av tvungent psykisk helsevern mot 25-åringen.

– Vi mener at samfunnsvernet ikke opprettholdes på riktig måte om opphør av tvungent psykisk helsevern opphører nå, sier aktor Carl Graff Hartmann til TV 2.

Det er faglig ansvarlig lege som har begjært opphør av tvunget psykisk helsevern.

– Da vil det ikke være noen tvang og ingen som følger opp vedkommende. Han vil være som deg og meg i samfunnet, sier Hartmann.

Det er tre nye sakkyndige som har vurdert gjerningsmannens mentale tilstand. Det er retten som til slutt avgjør om han er frisk nok til å slippe fri.

25-åringen er tilstede i retten i dag. 

Saken oppdateres