SKANDALE: Konstruksjonen av
Den olympiske parken i Barra de Tijuca kan bli forsinket på grunn av den
omfattende korrupsjonskandelen som nå rulles opp. FOTO: Arne Halvorsen
SKANDALE: Konstruksjonen av Den olympiske parken i Barra de Tijuca kan bli forsinket på grunn av den omfattende korrupsjonskandelen som nå rulles opp. FOTO: Arne Halvorsen

Korrupssjonskandale truer OL-anleggene

Utbyggerne bak OL-arenaene i Rio trekkes inn i korrupsjonsskandale.

RIO DE JANEIRO (TV 2): Det vakte oppsikt da politiet i november i fjor gikk til aksjon mot 13 av Brasils største entreprenørbedrifter.

Ikke bare det, men direktører, underdirektører og i enkelte tilfeller styreledere ble påført håndjern og satt i arresten.

Her sitter de ennå selv om et par av dem har inngått avtaler med påtalemyndigheten om å fortelle alt de vet i bytte for en mildere straff.

Påtalemyndigheten har døpt aksjonen for Lava Jato, som oversatt til norsk betyr hurtigvask av biler. På tiltalebenken sitter 49 toppolitikere, kjente forretningsfolk og direktører i det statlige oljeselskapet Petrobras, som systematisk er blitt tappet for omlag 180 milliarder kroner siden 2004.

Den største korrupsjonsskandalen i Brasils historie og det sier ikke så rent lite i et samfunn som er gjennomsyret av korrupsjon.

I FARE: Konstruksjonen av
Den olympiske parken i Barra de Tijuca kan bli forsinket på grunn av den
omfattende korrupsjonskandelen som nå rulles opp. Foto: Arne Halvorsen
I FARE: Konstruksjonen av Den olympiske parken i Barra de Tijuca kan bli forsinket på grunn av den omfattende korrupsjonskandelen som nå rulles opp. Foto: Arne Halvorsen

Forsinkelser i fremdriften

Problemet nå er at syv av entreprenørbedriftene i korrupsjonsskandalen, kjente internasjonale navn som Odebrecht, OAS, Queiroz Galvao, Andrade Gutierrez, Camargo Correa, Mendes Juniors og Carioca, til sammen arbeider med elleve store OL-prosjekter til en verdi av 70 milliarder kroner eller om lag 92 prosent av det totale OL budsjettet.

I januar nedgraderte ratingbyråene Standard & Poor og Fitch et par av bedriftene, noe som gjør det vanskelig å gå ut i det internasjonale lånemarkedet og hente billige lån for å kunne opprettholde tempoet i arbeidet.

Bedre blir det ikke at toppledelsen sitter i kasjotten og tilliten i markedet er på en null nivå.

Blinker rødt lys

Ifølge Claudio Frischtak i Interb Consultoria er problemet for bedriftene at ingen vet hvor lang tid etterforskningen vil ta, noe som igjen vil påvirke bedriftenes forhandlinger med bankene:

– Bankene er konservative og de ønsker seg garantier, spesielt i en slik situasjon som nå er oppstått. Ingen vet hvilke bedrifter som vil overleve og hvilke som vil innfri eventuelle lån. Og selv om de kommer gjennom krisa, så vet ingen i hvilken forfatning, forteller Claudio Frischtak til avisa Globo.

Sentrale prosjekter

De syv entreprenørbedriftene er inne i flere av Ols viktigste og største byggeprosjekter: Utbyggingen av Rios metrosystem, opprensningen av en innsjø, konstruksjonen av Den olympiske park i Barra de Tijuca og Den olympiske parken Deodoro.

Her arbeider de mot klokka for å ferdigstille anleggene. Det begynte med en forsinkelse på åtte måneder takket være Rios byråkrati.

Enklere blir det heller ikke når Den internasjonale olympiske komité har pålagt utbyggerne å ferdigstille en del anlegg i andre kvartal for å kunne teste dem senere i år.

Nekter for problemer

Et par av entreprenørbedriftene understreker at de ikke er i en krise, og at de vil sluttføre arbeidet som planlagt.

Også Rios myndigheter, guvernøren Luiz Fernando Pezao og byens ordfører Eduardo Paez, nekter for at korrupsjonsskandalen skal forsinke utbyggingen av OL-anleggene.