TRAGISK UTFALL: Da bilføreren sovnet bak rattet og kolliderte med motorsykkelen som kom imot, ble utfallet tragisk. Foto: Kjell Bua / NTB scanpix
TRAGISK UTFALL: Da bilføreren sovnet bak rattet og kolliderte med motorsykkelen som kom imot, ble utfallet tragisk. Foto: Kjell Bua / NTB scanpix

Mann (36) dømt for uaktsomt drap på Astrid (47) og Åslaug (45) 

Begge kvinnene på motorsykkelen døde, da 36-åringen sovnet bak rattet og kom over i motgående kjørebane. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 har tidligere fortalt om den tragiske ulykken i Aksdal i Tysvær kommune, i juni 2014. 

En bil kom over i feil kjøreretning på Grinde i Tysvær. Bilen krasjet med en motorsykkel. 

På sykkelen satt Astrid Ljones Fjærestad (47) og Åslaug Ljones Løklingholm (45). De to var søstre, og etterlot seg ektefeller, barn og foreldre.

Fengsel og kjøreforbud

Mannen som kjørte bilen ble tiltalt for uaktsomt drap. 5. mars fikk han forkynt dommen fra Haugaland tingrett, som dømmer ham til 60 dagers fengsel for uaktsomt drap. I tillegg må han klare seg uten førerkort i tre år, regnet fra ulykkesdagen. 

36-åringen erkjente fra første stund at han hadde sovnet, men erkjente ikke straffskyld etter tiltale da rettsaken begynte. Han mente han hadde sovnet uten å kjenne seg søvnig, og uten noe forvarsel som tydet på at han kom til å sovne. 

Uaktsomhet

Men retten har ikke trodd ham på dette. 

– Retten vurderer det som usannsynlig at han i det ene øyeblikket har vært våken og fullt ut kapabel som bilfører, og i det neste har sovnet, heter det i dommen fra Haugaland tingrett. 

Retten sier videre at han utviste uaktsomhet da han ikke stoppet bilen for å hvile, eller lot ektefellen overta rattet. 

Fortsatt preget av ulykken

Haugaland tingrett bemerker også at saken har vært, og fortsatt er, til stor belastning for 36-åringen og hans familie.

– Tiltalte er fortsatt sterkt preget av ulykken. Individualpreventive hensyn, det vil si behovet for å straffe tiltalte selv for å markere alvoret, har ikke nevneverdig vekt i vurderingen, heter det i dommen fra tingretten.

Samhold i familien

Broren til de to kvinnene, Endre Ljones, sto tidligere frem i TV 2 og fortalte om sjokket for familien. Samholdet har betydd mye i tiden etter ulykken.

– Det har vært helt utslagsgivende for oss. Det har vært mange følelser i spill, men det at vi har kunnet være sammen har betydd alt, sa han.