Husker du denne målfeiringen? Til sommeren kan den dukke opp på ny

Fotballjentene øver inn målfeiringer til sommerens VM. De åpner også for å reinnføre «krabbefeiringen» fra gullåret 1995.

Algarve (TV 2) Det er gått 20 år siden Even Pellerud førte Norges kvinnelandslag til VM-gull i Sverige.

Men til tross for at laget tok et historisk gull, blir mesterskapet av mange husket like godt for krabbefeiringen de norske jentene dro frem etter at de banket inn målene i mesterskapet. En feiring som ga laget kallenavnet «gresshoppene».

– Ble sett på som nedlatende og provoserende
Even Pellerud, som også er landslagets trener i dag, forteller at de på benken ikke ante noe om feiringen og at de ble svært overrasket da Hege Riise, Linda Medalen og de andre norske jentene begynte å krabbe på en lang rekke.

– Det kom veldig overraskende på oss. Plutselig begynte alle jentene å krabbe. Vi syntes det var veldig morsomt, men det var andre som syntes det var provoserende og nedlatende. Men vi så på det som en artig greie, og syntes ikke det det var noe galt med å gjøre det, sier Pellerud til TV 2.

Ideen kom fra amerikansk basket
Heidi Støre som spilte på gullaget i 1995 er i dag leder for Toppfotball kvinner og jobber tett opp mot dagens landslag. Hun avslører hvordan det hele gikk til.

– Vi hadde kommet til VM i Sverige og hadde ingen feiring. Så var det en kveld at jeg og Hege Riise satt og så amerikansk basket på TV. De hadde en måte å feire på som vi syntes var veldig kul, og Hege mente at vi også burde finne på noe. Så ideen kom den kvelden. I løpet av de første ukene av mesterskapet begynte vi å krabbe. Til slutt ble det så artig at når noen scoret så fikk hun umiddelbart et helt haleheng etter seg. Så det er historien. Vi så på basket, og så kom Hege på krabbingen, forteller hun.

Øver inn nye feiringer
Før sommerens VM i Canada har de norske jentene latt seg inspirere av feiringen fra 95 som er blitt en del av norsk fotballhistorie.

Derfor har de øvd inn to forskjellige feiringer som er mer tilpasset dagens samfunn. Den ene varianten går ut på at de samles for å ta en selfie, mens den andre er inspirert av bowlingsporten.

(Se begge feiringene øverst i artikkelen)

– Det er jo gøy at en feiring er blitt husket så lenge. Det ville vært gøy om noen husket vår målfeiring om mange år, sier Norge og LSK-spiller Ingrid Moe Wold.

Lagvenninne Emilie B. Haavi åpner imidlertid for at det kan bli en reprise av 95-feiringen til sommeren.

– Det hadde jo vært gøy å ta 95-feiringen. Vi hadde nok fått en del oppmerksomhet for den, sier hun og ler.

Så gjenstår det å se om «gresshoppene» drar frem den historiske feiringen når alvoret starter i Canada i juni.